Оръжията, произведени в Швейцария, трябва да могат да бъдат предавани

...
Оръжията, произведени в Швейцария, трябва да могат да бъдат предавани
Коментари Харесай

Швейцария улеснява трансфера на оръжия за Украйна

Оръжията, създадени в Швейцария, би трябвало да могат да бъдат излъчени на воюващи страни при избрани условия, съобщи комисия на долната камара на Народното събрание, съобщи Анадолската организация.

Позицията на Комисията по политика на сигурност към Националния съвет е изключително настояща предвид на войната в Украйна.

На съвещанието си във вторник Националният съвет одобри предложение и парламентарна самодейност, се показва в известие до медиите.

Инициативата планува възбраните за реекспорт да отпаднат, в случай че реекспортът на военни материали за Украйна се реализира по отношение на руско-украинския спор.

Предложението има същата цел, само че е дефинирано по-открито. Според него декларацията за възбрана на реекспорта следва да може да бъде анулирана, в случай че реекспортът е обвързван със обстановка, в която Съветът за сигурност на Организация на обединените нации или Общото заседание на Организация на обединените нации са определили с болшинство от две трети, че е налице несъгласие със възбраната за потребление на мощ според интернационалното право.

Мнозинството в комисията съобщи, че Швейцария би трябвало да даде своя принос за европейската сигурност и надлежно да окаже по-голяма поддръжка на Украйна.

Въпреки че Швейцария не доставя на Украйна лични оръжия, тя също по този начин беше забранила на Дания, Германия и Испания да предават на Киев военни материали, създадени в Швейцария.

В случая с Германия възбраната се отнася до муниции за танкове Gepard, които Берлин желае да даде на Киев и два пъти е изискал позволение от Берн.

Швейцарският федерален съвет обаче и двата пъти отхвърля доставката, като се базира на швейцарския неутралитет и Закона за военното оръжие. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР