Опустошителните горски пожари в джунглата на Амазония и Сибир стреснаха

...
Опустошителните горски пожари в джунглата на Амазония и Сибир стреснаха
Коментари Харесай

Нова мода: бански от боклук

Опустошителните горски пожари в джунглата на Амазония и Сибир стреснаха човечеството. Когато „ белите дробове “ на планетата изгарят пред очите ти, е мъчно да се преструваш, че казусът с опазването на околната среда не съществува. Човечеството е на крачка от екологична злополука и единствено бързите съответни старания на всеки от нас могат да спасят планетата. Освен в случай че не сме закъснели прекомерно доста.

Найлоновата торбичка, която използваме от магазина до у дома за към 10 минути, ще се разгражда в идващите 400 години. Пластмасовите бутилки - 450 година, а за капачките им това лишава от 450 до 1000 година Памперсите също се радват на дълъг живот след приложимост - сред 500 и 800 година Тъжният рекордьор в класацията на боклуците са стъклените бутилки, за които процесът на разграждане в природата може да отнеме до 1 000 000 година На фона на безкрайната планина от боклуци от ден на ден компании и консуматори обръщат взор към преработването.

„ Когато виждам бунище, виждам златна мина “, възкликва създателят на компанията Aquafil, преработваща пластмасови боклуци. Целта на спортния колос е колкото елементарна, толкоз и амбициозна - да трансформира тонове отпадък от океана в прелестни тоалети. Сред звездните клиенти на Aquafil са Adidas, Levi Strauss, Speedo International и други Бавно, само че несъмнено от ден на ден фешън къщи одобряват концепцията, че рециклираните плажни и спортни тоалети по нищо не отстъпват на тези, които обичайно сме привикнали да носим. Рециклираните тъкани са от високо качество, надлежно и цената им е малко по-висока. Сравнена с първокласните маркови облекла и аксесоари, които не способстват по никакъв метод за спасяването на природата, цената е оскъдна. Рециклираните материи се създават напълно от пластмаса, остарели килими, корабни боклуци и други материали, които не заплашват природата. Нещо повече - в случай че материята не се примесва с различен тип влакна, може да бъде рециклирана до безспир.

Сред първите облекла, направени от новия материал, са банските костюми, а в това има красива символика по две аргументи. Първо, главните артикули, които се рециклират за направата им, са океанска пластмаса и риболовен мрежи. Второ, както природолюбителите към този момент знаят, по-голямата част от боклуците ни тихомълком отива право в моретата и океаните. По последни данни едвам 15% от найлоновите и пластмасови боклуци се задържат на водната повърхнина. Други 5% доближават до крайбрежията. Останалите зашеметяващи 80% обаче изчезват в океанските дълбини, нанасяйки непоправими вреди на растителните и скотски типове там.

Симпатичен факт, който прави рециклираните бански още по-атрактивни, е надписът върху някои модели. „ Save our oceans ” стои изписано върху част от банските на Adidas, направени от рециклиран полиамид. Т. нар. зелена мода разпространява един друг метод на живот, извърнат към рационалното потребление на пластмасата и проследяващ боклуците доста след изхвърлянето им в контейнера.

От една огромна рибарска мрежа могат да се изработят над 1000 бански костюма, описват иноваторите. Неизползваните мрежи най-вече остават в моретата и океаните, вместо да се съберат за обработка. По същия метод найлоновите торбички предизвикват гибелта на стотици хиляди морски животни годишно. 90% от найлоновите торбички доближават океана, по тази причина с изключение на с съвременни рециклирани облекла е добре да се снабдите и с платнена чанта. Тези здрави торби са за многократна приложимост и ще ви впечатлят с разнообразието си от цветове и дизайни. Иновациите в света на модата образно демонстрират по какъв начин дребни, само че жизненоважни промени в всекидневието ни могат да доведат до огромни резултати.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР