Опустошителните горски пожари, които бушуваха в Австралия през 2019 г.

...
Опустошителните горски пожари, които бушуваха в Австралия през 2019 г.
Коментари Харесай

Горските пожари в Австралия през 2019 и 2020 година са влошили състоянието на озоновия слой

Опустошителните горски пожари, които бушуваха в Австралия през 2019 година и 2020 година, са оказали доста влияние върху дупката в озоновия пласт, сочи проучване, оповестено в Scientific Reports.

Изследването открива връзка сред невиждания пушек, обособен от пожарите, и озоновата дупка над Антарктида.

Според създателите му от университетите на Ексетър и Манчестър, Англия, милиони тонове пушек и газ са били " инжектирани " в горната тропосфера и долната стратосфера.

Натрупването на димни частици е предизвикало стопляне на долната стратосфера до равнища, които не са следени от изригването на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 година

В резултат на това стопляне огнените стихии уголемяват озоновата дупка, която се появява над Антарктида всяка пролет и доближи рекордни равнища през 2020 година

Пожарите, които изпепелиха 5,8 милиона хектара в Източна Австралия от края на 2019 година до началото на 2020 година, бяха толкоз интензивни, че доведоха до появяването на десетки пирокумулонимбуси - облаци, основани от димни кълба.

Облаците пирокумулонимбус, които американската галактическа организация НАСА назовава " огнедишащи облачни дракони ", са толкоз мощни, че могат да повлияят на локалното време, предизвиквайки огнени торнада и гръмотевични стихии, добавя Българска телеграфна агенция. Дупката в озоновия пласт е резултат от антропогенно замърсяване (причинено от човека), и по-специално от хлорофлуоровъглеводороди (CFC, фреони), отделяни по-рано от доста хладилници. 

През последните няколко десетилетия обаче световното съдействие даде късмет на озоновия пласт да се възвърне.

Монреалският протокол (Канада), подписан през 1987 година и утвърден от 195 страни, понижи доста количеството на CFC в атмосферата и съгласно оценки на Организация на обединените нации озоновият пласт може са се възвърне изцяло до 2060 година

Изследователите обаче предизвестяват, че усилването на климатичните промени ще усили честотата и интензивността на горските пожари. В резултат на това сходни събития, при които облаците пирокумулонимбус изхвърлят пушек в стратосферата, ще станат по-вероятни.

" Огромните старания, които положихме, с цел да опазим озоновата дупка, могат да бъдат осуетени от световното стопляне ", споделя професор Джеймс Хейууд от изследователския екип. 

Изследването е оповестено в Scientific Reports.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР