Опциите за американските централи след излизане на становището на ЕК

...
Опциите за американските централи след излизане на становището на ЕК
Коментари Харесай

Опциите за американските централи са различни, но все още само хипотетични според Теменужка Петкова


Опциите за американските централи след излизане на мнението на Европейска комисия са разнообразни - от предоговаряне на изискванията по контракти до развалянето им. Това стана ясно от блиц контрола на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от страна на коминисята по енергетика към Народното събрание.

Със сигналът си от 2014 година за американските централи ДКЕВР е съумяла да изненада Европейската комисия. Това разяснява министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на блиц надзор от комисията по енергетика към Народното събрание. Министърът напомни, че точно регулаторът е този, който е одобрил като финансов модел договорите за двете американски централи (ТЕЦ " AES Гълъбово Марица Изток 1 " и Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал Марица Изток 3 “).

Европейската комисия си има развой на изясняване на ситуацията, изясни министър Петкова в отговора на въпроса на депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков във връзка питането от 2014 година на някогашния състав на ДКЕВР (предс. Боян Боев) за това дали има хипотетична държавна помощ за американските централи под формата на дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа енергия.

Ерменков напомни, че в тази връзка през същата година Генерална дирекция Конкуренция на Европейска комисия същата година е образувала преписка, която се води с Министерство на финансите. Предвид слуховете към този развой и поради смисъла за енергийната сигурност Ерменков попита дали в енергийното министерство има към този момент информация, защото имало клюки, за това, че Европейска комисия към този момент има мнение, че тези контракти са несъвместими с европейското законодателство и дали се водят договаряния за назад изкупуване централите.

„ Тази процедура е в ход. Тя върви към този момент четвърта година. Това са процедури, които са много комплицирани и не зависят от българската страна. Европейска комисия си има свои процедури, които следва за да обясни цялата фактическа конюнктура “, сподели Петкова, като изясни, че в края на 2015 година е било решено, че защото това касае тематиката за държавна помощ с нея да стартира да работи Министерство на финансите, посредством компании, които са наети, с цел да се обясни този въпрос и да „ се откри метод и път да се предоговорят изискванията на договорите, или да се откри друго решение, което да удовлетворява в оптималната степен българската страна и въпреки това да отбрани надлежно инвестицията на тези две централи. Аз за жалост не мога да ви дава някаква информация, която да е налична в Министерство на енергетиката, защото разговорът се води в подобен формат – Министерство на финансите, БЕХ, Министерство на енергетиката, Европейска комисия “, изясни Петкова, като посочи, че това е формата за осъществяване на срещи.

„ Официално мнение на Европейска комисия било под формата на документално мнение, или някаква информация няма за това, че е налице някаква нерегламентирана държавна помощ “, сподели Петкова. В допълнение тя разясни, „ че в случай че Европейска комисия се произнесе по този сигнал, който е подаден в края на 2013 година и се произнесе, че е налице нерегламентирана държавна помощ, като сигналът е против българската страна, то това значи, че българската страна, в случай че има такава нерегламентирана държавна помощ би трябвало надлежно да я възвърне и по-късно да заведе ретрограден иск против тези на които е предоставила тази държавна помощ. Поради тази причина се водят диалози, които са свързани с опцията да бъде реализирана такава договореност, да бъдат реализирани такива съглашения, които да дадат опция да се възстановят, да се изплатят на съответните централи невъзстановяемите разноски, да се споразумеем във връзка с тази сума и договорите на тази база да бъдат надлежно предоговорени или прекъснати, или каквото там се реши като най-хубав или най-удачен за двете страни вид. Така че аз не мога да ви дава някаква нова информация в тази посока “, изясни министърът. Тя се ангажира, че когато има такава то тя ще бъде оповестена, „ когато може, защото това е информация с поверителен темперамент до известна степен “. Това е и повода да не се изнасят обстоятелства след всяка от срещите. „ Това са работни срещи на равнище специалисти и няма нищо написано като мнение от страна на Европейска комисия “, сподели министър Петкова. В същото време тя увери, че се поставят старания за оптималната отбрана на ползите на страната и на вложителите, да се подсигурява възвръщаемостта на тяхната инвестиция.

Депутатът Ерменков от своя страна сподели, че не бил използвал термина „ нерегламентирана държавна помощ “, а дали Европейска комисия възприема тези контракти като „ несъвместими с европейското законодателство “, което значи, че тези контракти рано или късно под някаква форма би трябвало да бъдат предоговорени, изясни той и изиска да знае за срещите на министъра с шефовете на тези централи. В отговор министър Петкова изясни, че сигналът на някогашния състав на ДКЕВР е за „ нерегламентирана държавна помощ “ и изясни, че поддържа „ регулярен контакт “ с шефовете на двете централи както във връзка идната дерогация за огромните горивни съоръжения, по този начин и по други тематики. „ Имаме добър регулярен контакт с тях “, сподели Петкова.

След чуването в отговор на въпрос на публицисти изясни, че всички изредени хипотези във връзка с двете американски централи – от предоговаряне на договорите до така наречен невъзстановяеми разноски са хипотетични. „ Да забележим какво ще каже Европейска комисия “, сподели Петкова. В отговор на въпрос за преустановяване на договорите и какъв брой би ни коствало това, министърът повтори отговорът си от препитването през юни предходната година от Народното събрание, че неустойката за България би била в размер на 3 милиарда лв..

В отговор на въпрос на публицисти министърът изясни, че невъзстановяеми са разноските, които би трябвало да се платят на вложителите за заплащане на инвестицията и сега се създава методика за установяване на тези разноски.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР