Оптимистичното мислене “означава, че ще живеете по-дълго, установява научно изследване.Хората,

...
Оптимистичното мислене “означава, че ще живеете по-дълго, установява научно изследване.Хората,
Коментари Харесай

Оптимистите е по-вероятно да живеят по-дълго и да постигнат “изключително дълголетие”

Оптимистичното мислене “означава, че ще живеете по-дълго ”, открива научно проучване.

Хората, които са по-оптимистично настроени, са по-склонни да живеят по-дълго и да реализират “изключително дългоденствие ” – тоест да доживеят до 85 или повече години.

Резултатите са от взаимно проучване на американски учени от Медицинското учебното заведение към университета на Бостън, Националния център за посттравматично стресово разстройство към VA Boston Healthcare System и учебното заведение по публично здраве T.H. Chan към Харвардския университет.

Оптимизмът се отнася към общото очакване, че ще се случат положителни неща, или вярването, че бъдещето ще бъде удобно, тъй като можем да направляваме значими резултати. Докато проучванията до момента са открили доста рискови фактори, които усилват вероятността от болести и преждевременна гибел, доста по-малко се знае за позитивните психосоциални фактори, които могат да насърчат здравословното остаряване.

Настоящото изследване е обхванало 69 744 дами и 1429 мъже. С доброволците е извършено проучвателно проучване, с цел да се оцени равнището им на оптимизъм, както и техните общи здравословни привички на живот – като метод на хранене, тютюнопушене и приложимост на алкохол. Жените са били проследени 10 години, до момента в който мъжете – 30 години.

Сравнявайки индивидите на база първичните равнища на оптимизъм, откривателите откриват, че най-оптимистичните мъже и дами реализират приблизително 11-15% по-дълга дълготрайност на живота и имат 50-70% по-големи шансове да доближат 85-годишна възраст спрямо минимум оптимистичните групи.

“Докато проучванията са разпознали доста рискови фактори за болести и преждевременна гибел, ние знаем относително по-малко за позитивните психосоциални фактори, които могат да насърчат здравословното стареене ” , изяснява доктор Левина Лий.

“Това изследване има мощна значителност за публичното опазване на здравето, тъй като допуска, че оптимизмът съставлява подобен психосоциален актив, който има капацитета да удължи човешкия живот. Интересното е, че оптимизмът може да се модифицира, като се употребяват относително елементарни техники или лечения ” , добавя специалистката от научния екипа.

Не е ясно по какъв начин тъкмо оптимизмът оказва помощ на хората да реализират по-дълъг живот, само че откривателите считат, че по-оптимистичните хора са склонни да имат по-здравословни привички, като да вземем за пример по-голяма възможност да правят повече физически извършения и по-малко възможност да пушат, което може да удължи живота им.

“Предстоят проучвания за повода, заради която оптимизмът има толкоз огромно значение, само че връзката сред оптимизма и здравето става все по-очевидна ” , означи доктор Фран Гродщайн, професор по епидемиология в Харвард.

Пълните резултати от научното проучване са оповестени в списание “Proceedings of the National Academy of Sciences “.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР