Оптимист съм за увеличаването на пенсиите като краен резултат, но

...
Оптимист съм за увеличаването на пенсиите като краен резултат, но
Коментари Харесай

Гьоков: Не съм оптимист, че пенсиите ще се увеличат от 1 юли

Оптимист съм за увеличението на пенсиите като краен резултат, само че не съм оптимист, че това може да се случи от 1 юли. Това сподели пред публицисти министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков от кабинета "Петков ".

Гьоков взе участие в конференция на тематика „ Устойчиво икономическо възобновяване с по-добра отбрана на правата на работещите: синдикални цели и политики “.

Вчера Народното събрание гласоподава избор на съмнение на държавното управление.

Ако на следващия ден нямаме признат бюджет на Държавното публично обезпечаване, и оповестен - в понеделник, най-късно - във вторник, в Държавен вестник, специалистите от Националния застрахователен институт нямат физическото и техническото време да създадат преизчисляване на пенсиите и да разпределят по пощенски клонове и по банки средствата, с цел да могат пенсионерите да си получат в естествения период увеличените пенсии, уточни министърът.

Политическото говорене за отговорност към хората, към пенсионерите, няма нищо общо с дейностите в Народното събрание, уточни Гьоков и акцентира, че още веднъж няма кворум, за втори следващ ден. Той изрази вяра, че благоразумието ще надделее.

В предложенията на другите парламентарни групи от новосформираната съпротива също се планува нарастване на пенсиите, сподели министърът. По думите му, българските пенсионери „ може би “ ще го получат, тъй като всичко е в „ сферата на условностите “. Ако държанието в Народното събрание продължи да бъде такова, не виждам по какъв начин ще се случи, разяснява Гьоков.

Правителството, общественото министерство, Националният застрахователен институт си свършиха съвършено работата с предложенията, които направиха, и моите упования бяха и Народното събрание също да си свърши работата, с цел да могат хората да получат увеличените пенсии, добави министърът.

В целия свят се усилва неравенството, само че в България стигна невиждани размери. Най-бедните 20 % от българите получават 8,5 пъти по-малко от най-богатите 20 %, разяснява Гьоков. Това няма по какъв начин да бъде търпяно от българското общество и ще има обществени последствия, в случай че ръководещите не вземат ограничения за превъзмогване на неравенството, счита Гьоков.

Той направи коментар и за развиването на политическата рецесия след свалянето на кабинета "Петков "

"Логиката, която би трябвало да следва президентската институция при връчването на мандатите, не би трябвало да допуска третият мандат да бъде връчван на Българска социалистическа партия, тъй като въпреки всичко е пета политическа мощ ", съобщи Гьоков.

Ако бъде връчен, допускам, че нашите национални органи на Българска социалистическа партия, ще вземат своето решение дали да работят в посока сформиране на държавно управление или да върнат незабавно мандата, добави Гьоков. В отговор на журналистически въпрос дали Българска социалистическа партия е подготвена за този мандат, министърът съобщи, че Българска социалистическа партия е подготвена, тъй като е виновна партия.

Според Гьоков предварителни избори или ново държавно управление са еднообразно евентуални. Ще ми се в този парламент „ болшинството на смяната “ да може да излъчи ново държавно управление без значение какви са лицата и фигурите, добави той. Според него нови избори мъчно биха трансформирали обстановката в Народното събрание. По отношение на социологически изследвания, които предвещават осем партии или обединения в идващия парламент, той сподели, че колкото повече са партиите или обединенията в едно бъдещо Народно събрания, толкоз по-големи ще бъдат „ пазарлъците “ и по-трудно ще се сформира държавно управление.

На въпрос дали би застанал още веднъж на този пост министърът сподели, че не е правил разбори на желанията си. За мен не е значимо кой ще бъде отпред на общественото министерство, въпросът е да се продължи тази политика, добави Гьоков. Вървим в една извънредно вярна посока и се надявам без значение кое е държавното управление или министър на труда и обществената политика, политиките в обществената сфера да продължат в тази реформаторска посока. Пътят е този и би трябвало да продължим.

Относно вчерашния избор на съмнение, министър уточни, че не се е случило нещо „ обикновено “. Мнозинството беше образувано към желанието да бъде следвана смяна от политиките от ръководството на страната, което се случваше 12 години, и внезапно част от тази коалиция се отдели и напусна „ болшинството на смяната “ и се обърна към статуквото, добави Гьоков. Това няма по какъв начин да не ме изненадва, тъй като моите упования бяха по-различни, допускам, че и на българите бяха.

Неодобрението, което обществото изрича посредством митингите, е в същата посока – по-голямата част е в поддръжка на държавното управление, уточни министърът. Не споделям, че това държавно управление трябваше да оцелее на вчерашния избор, само че това болшинство, което се образува против статуквото, против бившето ръководство, би трябвало да продължи, тъй като другото е връщане към „ мрачните времена “. Нито за пенсионерите пенсия, нито за хората положителни неща, добави Гьоков.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР