Оптималното здраве е безкрайно пътуване, а не нещо, което може

...
Оптималното здраве е безкрайно пътуване, а не нещо, което може
Коментари Харесай

7 нездравословни грешки, които допускаме всеки ден

Оптималното здраве е безпределно пътешестване, а не нещо, което може да поправите за една нощ. За него трябват непрекъснати грижи. Няма по какъв начин да сме перфекционисти в това отношение, само че е значимо да разберем кои са най-често допусканите неточности в всекидневието ни, които оказват въздействие на цялостното ни здравословно положение.

Трудно е да се откажем от нездравословните си привички от раз, само че с началото на всеки месец може да ги отхвърляме един по един.

1. Прекалено късно лягане
Недоспиването евентуално е един от най-наболелите проблеми за здравето, пред които е изправено обществото през днешния ден. То въздейства непосредствено на съвсем всичко, което вършим. Недостатъчното количество сън ни кара да преяждаме. Когато сме сънливи сме и по-гладни, подсъзнателно търсим какво да „ хапнем ”. Също по този начин прекаляваме с кофеина, който може да провокира безпокойствие, както и да усили желанието ни за нещо сладко. И двете имат голям брой последици. Ако желаете да бъдете здрави и да се чувствате добре, първото нещо, което можете да извършите е да се опитате да спите здравословно всяка вечер. Оптималното количество сън е 7-8 часа, като би трябвало да се вземат поради и самостоятелните потребности.

2. „ Предозиране ” с кофеин
Както споделих нагоре, недоспиването може да докара до предозиране с кофеин.
Приемът на 300 до 400 мг кофеин в границите на 8 часа може да докара до предозиране и свръх стимулиране на централната нервна система, наречено кофеиново отравяне. То е съпроводено с ускорено сърцетуптене, безпокойствие, бодърствуване, еуфория, дехидратация, заспалост, апетит и други Консумацията на нормално кафе рядко се оказва рискова, даже и в огромни количества. В една чаша мощно кафе се съдържа приблизително сред 50 и 100 мг кофеин, а с цел да стигнем до сериозната доза би трябвало да изпием 50-100 чаши кафе. Но с кафето заран ни се хапва нещо сладко, а мазните закуски по обяд поддържат ритъма.

3.Пропускане на утринната гимнастика
За някои от нас да се измъкнем от леглото по-рано наподобява невероятно. Но като се замислим, утринната гимнастика е по-лесна в сравнение с фитнеса вечер след дългия работен ден.
Каквото и да е графика ви несъмнено може да отделите 30 минути до 1 час за подготовка всеки ден. Сутрешната гимнастика ще тонизира тялото ви, ще ви зареди с сила, ще усъвършенства настроението ви, ще подтиква метаболизма и ще ви направи по-работоспособни през целия ден. Веднага след нея можете да си вземете топъл душ и да се порадвате на една пълноценна закуска. Какъв по-хубав старт на деня от това?

4. В обедната отмора
Домашният обяд е най-лесният метод да контролирате приема на калории. Купичка с мюсли и кисело мляко, кутия, в която грижливо сте поставили кюфте и салата или миш-маш, които сте си заделили от вечерята, домашно подготвен сандвич - разновидностите са доста.
Това несъмнено ще ви спести пари, а и качеството е неведнъж по-добро, тъй като сте избрали тъкмо тези артикули, които желаете и сте сигурни, че са оптимално пресни. За да приготвите домакински обяд за офиса ще ви е нужно не повече от 10 минути за комплектоването и пакетирането.

5. Разпускане всяка вечер
Твърде постоянно, с цел да разпуснем вечер след работа, вършим на тялото си неприятна услуга. Опитайте се да сведете до най-малко количеството алкохол - до едно пиво дневно за дамите и две напитки дневно за мъжете. А, в случай че сте решили да изпиете няколко коктейла довечера, не им губете броя и не забравяйте да пиете вода сред тях. Помислете и за разходка с другари, кино или други обичани действия, които не включват алкохол.

6. Късна вечеря
Когато вечеряме прекомерно късно, това значи, че по-голямата част от храносмилането ще се извърши до момента в който спим. А от закъснялото храносмилане организмът не си почива пълноценно през нощта. Това нарушава съня и човек се буди гроги на идващия ден. От нощното хранене се пълнее. Неслучайно диетолозите поучават индивида, който желае да отслабне, да не яде през нощта. Срещу глада в късните часове, те предлагат ябълка или чаша топъл чай. Старайте се да ядете най-малко два часа преди лягане. Ако човек си преоцени храненето, може да си спести редица здравословни неблагополучия в бъдеще.

7. Пропускане на плодовете и зеленчуците
Всяко хранене би трябвало да се съпровожда от порция плодове и зеленчуци, като повече зеленчуци, в сравнение с плодове. Те са същински естествен подарък - източник на здраве и дългоденствие. Изключително богати са на витално значими за организма субстанции: витамини, минерални соли, лесноусвоими въглехидрати, влакнини, органични киселини, вода и други. /Пауза Moreto.net
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР