Оптимално лечение, което дава шанс за по-дълъг живот на пациентите

...
Оптимално лечение, което дава шанс за по-дълъг живот на пациентите
Коментари Харесай

Сърце и Мозък - Плевен въведе оптимално лечение на пациентите със сърдечна недостатъчност чрез кардиостимулация

Оптимално лекуване, което дава късмет за по-дълъг живот на пациентите със сърдечна непълнота, към този момент е част от визитката на високотехнологичната,Сърце и Мозък` Плевен. От два месеца насам в Клиниката по кардиология вграждат ресинхронизиращи кардиостимулатори (CRT-P), кардиовертер - дефибрилатори (ICD) и композиция от двете устройства CRT-D.

„ До края на 2022 година оптималното лекуване на пациентите със сърдечна непълнота и немедикаментозната предварителната защита на неочакваната сърдечна гибел не бяха вероятни в Плевен ", безапелационен е доктор Николай Петров от Клиниката по кардиология в,Сърце и Мозък` Плевен. След сполучливо положен изпит в Европейската асоциация на аритмиите EHRA и изпити за експертно равнище по кардиостимулация към МУ - София и Медицинския факултет на Софийския университет, доктор Петров към този момент е изцяло сертифициран специалист по кардиостимулация.

Първото в здравната историята на Плевен устройство, комбиниращо ресинхронизиращ кардиостимулатор и кардиовертер - дефибрилатор e вградено в,Сърце и Мозък` Плевен на 49-годишен пациент. Мъжът е ориентиран към болничното заведение след многократни епизоди на неочаквана сърдечна гибел при тежко увреждане на помпената функционалност на сърцето. На първия надзорен обзор към този момент е с редуцирани прояви на сърдечна непълнота, като в паметта на устройството са регистрирани два епизоди на камерна тахикардия с доста висока периодичност. И двата епизода са били в ранните часове на деня. Смъртоносните камерни аритмии са прекъснати от устройството посредством два електрошока, които на процедура избавят и живота на пациента.

В рамките единствено на месец в МБАЛ,Сърце и Мозък` Плевен, с изключение на общоприетите антибрадикардни кардиостимулатори, към този момент са вградени и 20 комплицирани устройства за сърдечна ресинхронизация, кардиовертер - дефибрилатори и комбинацията от двете. При един от случаите системата за ресинхронизираща терапия е сложена през огромен кръвоносен съд в крайници на пациента - неповторима процедура, която досега не е правена в България.

„ Сърдечносъдовите болести и в частност сърдечната непълнота са измежду водещите аргументи за гибел. Малко са медикаментозните и интервенционалните процедури, които трансформират прогнозата на тези пациенти. Кардиостимулацията посредством сърдечната ресинхронизираща терапия (CRT-P) е една от дребното лечебни варианти за възстановяване прогнозата на тези пациенти и възстановяване качеството на техния живот. Пациентите със сърдечна непълнота са и с висок риск от неочаквана сърдечна гибел от ритъмни нарушавания. Имплантируемите кардиоветер - дефибрилатори (ICD) доста понижават този риск и постоянно са единствена опция за тях. Имплантациите на тези комплекси устройства е сходна с тази на общоприетите кардиостимулатори. Някои пациенти имат показания за имплантиране на двете устройства - композиция от устройство за сърдечна ресинхронизираща терапия и кардиовертер - дефибрилатор (CRT-D) ", коментира доктор Петров.

Пациентите, които са показани за сходна имплантация, най - общо са такива със симптоматична сърдечна непълнота макар медикаментознатата терапия, както и пациенти, претърпяли сърдечен арест или в риск от подобен. Кардиовертер - дефибрилаторите минимизират риска от неочаквана сърдечна гибел, една от главните аргументи за гибел при сърдечно болните, както и при доста други пациенти с вродени болести, предразполагащи към сърдечни аритмии.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР