Оптичните илюзии често ни карат да се усъмняваме в реалността,

...
Оптичните илюзии често ни карат да се усъмняваме в реалността,
Коментари Харесай

Това е „Центърът на Вселената“ – една звукова аномалия в Тулса

Оптичните илюзии постоянно ни карат да се усъмняваме в действителността, само че акуистичните могат да бъдат не по-малко впечатляващи изключително в случай че не са основани с концепцията да ни объркват и озадачават. Точно подобен е казусът с „ Центърът на Вселената “ – едно необичайно място, известно със своята звукова особеност.

Намира се на един пешеходен мост в Тулса, Оклахома, и е маркирано от бетонен кръг на земята, обкръжен от пейки и каменни сандъчета с цветя. Когато стъпите в него, ехото на гласа ви е надалеч по-силно, а шумовете отвън кръга се изкривяват.

Видео в YouTube на потребителя Trueson Daugherty, наречено " Guy discovers the Center of the Universe, Tulsa OK ", демонстрира резултата на ехото от вътрешността на кръга (както и от близката публикация „ Изкуствен облак “).

Не съществува публично пояснение за метода, по който се е образувала тази особеност. Най-вероятно обаче сандъчетата с цветя в близост, които обкръжават мястото, отразяват звуковите талази и образуват странния резултат. Съществуват и други аномалии от този вид по света като Мистериозното място край езерото Джодрдж да вземем за пример. И там дребна каменна кръгла конструкция основава акустични аномалии.

Кръглите постройки също могат да създават сходен резултат. Да вземем за образец катедралата „ Свети Павел “ в Лондон. Куполът ѝ е висок 110 м и необятен 34 м и е втори по величина в света. Около него се намира " Галерията на шепота " – с помощта на реверберацията на звуковите талази тук можете да чуете и най-слабия шепот, публикуван от другия завършек на дългата изложба.

Подобни структури могат да бъдат открити и в доста здания – както антични, по този начин и съвременни: от града Чичен Ица на маите до гара „ Гранд Сентръл “ в Ню Йорк.

Източник: Atlas Obscura

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР