Опростяването на учебното съдържание и занижаването на изискванията към учениците

...
Опростяването на учебното съдържание и занижаването на изискванията към учениците
Коментари Харесай

ИПИ препоръчва цялостна реформа на средното образование заради PISA

Опростяването на образователното наличие и занижаването на условията към учениците към този момент се отразяват върху положението на стопанската система, на вложенията, качеството на работната мощ и на виталния стандарт, разяснява Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система пред.

От института приканиха, след актуализирането на заплатите, средствата в системата да се преразпределят повече към реформирането на образованието.

Българското обучение се нуждае от радикална промяна, споделя Адриан Николов и обобщава: вложения в подготовката на учителите, пренаписването на образователните стратегии, самостоятелен метод към ученика.

" Това, с корекцията на заплатата беше извънредно належащо. Беше осъзната промяна, случи се и виталният стандарт на преподавателите беше усъвършенстван много. За страдание, промяната завърши там. На този стадий не влагаме задоволително в подготовка на учителите, не влагаме задоволително в техните умения, в тяхното непрекъснато възстановяване. Учебните стратегии действат малко като усмирителна риза - пречат на преподавателите да настройват наличието към потребностите на своите възпитаници, а сега са в такава степен мощно лимитирани, че повтарянето на едно и също, наложено от МОН, е значително тяхната задача ".

Подхванатата, само че прекратена от пандемията промяна и във връзка с финансирането на системата, би трябвало да продължи в посока пари за качество, а не за единни разходни стандарти.

" Ако въведем такава форма на финансиране, то е по-скоро бонификация за най-хубавите, да се види, че страната е в положение да даде тласък на учебните заведения, които се оправят най-добре, и в предстоящ проект - след 5-10 години към този момент този детайл " оценка на качеството " да е доста по- огромна част от общия модел на финансиране.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР