Определянето на най-говореният език в света е много по-трудно начинание,

...
Определянето на най-говореният език в света е много по-трудно начинание,
Коментари Харесай

10-те най-говорени езика в света

Определянето на най-говореният език в света е доста по-трудно начинание, в сравнение с наподобява. Една от дребното пречки: даването на съответни данни като „ Х броя души употребяват даден език “ е на практика невероятно. Това, което съставлява един език и акцент е много оспорвано.

Освен всичко друго, това, което назоваваме „ китайски език “ в действителност е цяла група езици, комфортно събрани в една категория. Същото е и при „ хинди “, защото терминът обгръща многочислени диалекти. Така че идващите данни са събирани в друго време и от разнообразни институции, само че въпреки всичко – кой не обича един добре основан лист?

1.Китайски

Цифрите варират доста – etnologue.com написа, че броят на говорещите китайски е към 1.2 милиарда души, като към 1 милиард от тях приказват и мандарин. И въпреки всичко няма подозрение, че китайският е най-говореният език в света. Ако бихте желали да научите език, който се употребява от един на всеки 6 души по света, е най-добре да научите китайски.

2. Испански

Ако преглеждаме единствено за какъв брой хора испанският е роден език, ще узнаем, че той превъзхожда британския с към 400 милиона души. Ако желаете да знаете език, който да ви „ отвори порти “ за цели континенти, то испанският е тъкмо за вас – той се употребява в съвсем цяла Южна и Централна Америка, Испания и доста други страни.

3. Английски

Английският е майчин език за към 360 милиона души, а още половин милиард души го употребяват като втори език. Това е необикновен триумф за британския, защото той се употребява необятно в бизнеса, при пътувания и интернационалните връзки. Относителната лекост, с която британският може да бъде теоретичен (особено сравнявайки го с китайския) демонстрира, че той ще продължи да господства на международната сцена. За мнозина използването на британски език към момента е синоним на благоприятни условия и даже по-добро качество на живот.

4. Хинди

В Индия има 23 публични езика като хинди/урду е основният измежду тях. Дали това е еднакъв език или два диалекта към момента е предмет на голям брой диспути. Говорен основно в северните региони на Индия и някои елементи на Пакистан, хинди употребява писмеността деванагари, до момента в който урду употребява персийска система за означения.

5. Арабски

Арабският език е майчин за към 250 милиона души. Но това е още един случай, в който цифрите не издават цялата истина, тъй като в арабския, тъкмо както в китайския, има доста диалекти. И тук нещата стават много заплетени. Съвременният общоприет арабски език е най-вече в писмена форма и е тясно обвързван с класическия арабски от Корана. Говоримите форми на арабския в Оман и Мароко да вземем за пример са толкоз разнообразни, че група професори по философия от двете страни биха моли да разискват разнообразни тематики от антични текстове, до момента в който в това време изпитват компликации да си поръчат обяд.

6. Португалски

Португалският е още един език, който дължи известността си на своето минало, обвързвано с колонизирането. Започвайки от 15 век португалски търговци и завоеватели популяризират езика си измежду Африка, Азия, Северна и Южна Америка. Днес португалският се приказва от към 215 милиона души в страни като Бразилия, Ангола, Мозамбик, Кабо Верде, Гвинея-Бисау, Сао Томе и Принсипи.

7. Бенгалски

Признайте – не очаквахте бенгалският език да е включен в този лист. Отделянето на Бенгалия от английско ръководство през 1947 година разделя Западна Бенгалия (днес част от Индия) от Източна Бенгалия (днес Бангладеш). Езикът се употребява от към 170 милиона души, за които е майчин.

8. Руски

Данни от 2010 година сочат, че съветският език е майчин за жестоко към 170 милиона души, което го слага на 8-ма позиция в този лист. Известен със своята загадъчна и объркваща граматика, съветският е езикът на Достоевски, Чехов, Гогол, Толстой и Пушкин.

9. Японски

Почти всички от 130 милиона души, за които японският е майчин език, живеят в Япония. Японският има две обособени системи за писане – hiragana и katakana.

10. Панджабски

Последно място в листата заема панджабският със своите 100 милиона души, за които той е роден език. Интересното е, че немският бе преместен от този лист единствено преди няколко години.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР