Определиха го като Голямата финансова криза. Някои дори я сравниха

...
Определиха го като Голямата финансова криза. Някои дори я сравниха
Коментари Харесай

10 години от началото на Голямата финансова криза

Определиха го като Голямата финансова рецесия. Някои даже я съпоставиха с великата меланхолия през 30-те години ан предишния век.
Светът заплати висока цена - единствено американската стопанска система записва загуби от съвсем 4 трилиона $, а пазарът на труда там и до момента не може да се възвърне до предкризисните си нива.
Добрата реакция на рецесията лекува нейните признаци. дейностите на Централните банки и държавните управления съумяха да предотвратят финансов колапс, който би блъснал смъртоносно международната стопанска система. Не бе позволена банкова суматоха, наляха се пари в стопанските системи и по този начин се ограничиха следствията.
За това обаче всички плащаме и в този момент немалка цена. На първо място, икономическия растеж в света се усилва с дребни стъпки, нужните за реформиране на международната стопанска система ограничения не бяха подхванати. Това и сега ни прави по-уязвими от нова рецесия, написа английското списание "Икономист ".
Свободното придвижване на капитала през днешния ден може да направи доста страни жертва на непредвидена смяна в настроенията по международните пазари. Решението е всички страни да усилят своите ресурси от непозната валута. само че съществуването на огромни валутни запаси води до понижаване на лихвите и увеличение на задълженията.
И тъй като множеството от запасите са в долари, това мощно усилва зависимостта на международната стопанска система от щатската валута. Въпросът в този момент е по кое време в Съединени американски щати ще се появят нови финансови балони и какъв брой ще продължи спокойствието на пазарите, което наблюдавахме в последните 12 месеца.
Напълно евентуално няма да имаме времето сред Великата меланхолия и Голямата финансова рецесия. неналичието на радикални стопански промени ни прави уязвими, а това значи, че можем да влезем в идната икономическа рецесия всеки миг оттук насетне.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР