Определено това е една от най-очакваните коли от нас за

...
Определено това е една от най-очакваните коли от нас за
Коментари Харесай

АвтоФест, 03.03.2023: Тест на BMW i7 xDrive 60 – първата напълно електрическа версия на новата 7-ма Серия

Определено това е една от най-очакваните коли от нас за годината. През 2022 година ви представихме статично и предпремиерно BMW i7 от Братислава, след което от София. При това, още преди началото на производството. Сега, повече от половин година по-късно, най-сетне имаме опция да сме пред първите, които могат да тестват новото потомство на Серия 7, освен това в най-технологичната ѝ версия – i7.

От самата компания стартират модела първо с електрическата версия, с цел да наблегнат, че алтернативата към този момент е на равнище, което прилича и това ни е и задачата – да разберем по този начин ли е в действителност. Скоро несъмнено, ще караме и другите версии на модела, само че в този момент за i7 xDrive 60.

Вече е ясна цената - 262 000, което не звучи толкоз стряскащо, цената е съвсем колкото предходното потомство на флагмана, а тук приказваме за трагично доста промени и нововъведения. Реално това не е ново модел, а напълно нова идея, която вкарва BMW.

Базовата цена за модела, а както всички доста добре знаем, това е първокласна лимузина и надали някой ще я желае с бял цвят, с най-малките като размер гуми и джанти и черен интериор. По това, което видяхме в автомобила, успяхме да стигнем до 343 хиляди в конфигуратора.

Вратите се отварят с бутон на дръжката, големият панел има датчик и следи дали има затруднение. Ако стоите пред нея, моторите няма да отворят вратата, както и в случай че има бордюр или колче. Можете да отворите всички порти и с контактния ключ. След това влизате вътре, може да употребявате дръжката за затваряне или бутонът, с цел да го направи автомобилът вместо вас. Тези начело са ситуирани на дълга кристална цветна линия, която е сензорна и върху нея е цялостно с бутони. Добре пристигнали в бъдещето през днешния ден, а още не се стартирали колата от различен бистър бутон. След това от още един управлявате трансмисията, а роторният за функционалностите на iDrive естествено, също е кристал. Не можете да пишете върху него, само че докосването до солидният камък основава възприятие за разкош.

Автоматичното отваряне е едно от най-интересните нововъведения в модела, като с изключение на него естествено, има и прикрито на комфортни места ръчно. Интересни са и скритите в тази дълга кристална линия въздуховоди, там се намира и единия от бутоните за отваряне на вратите. Цялата настройка в интериора е друга от всичко досега и несъмнено ви би трябвало време за разбиране и да, няма голям екран и физическите копчета и бутони са по местата си. Кристалите пък, са алтернатива, която може да бъде анулирана в случай че ви идват допълнително. Попаднахме и на интериорна тапицерия композиция от изкуствена кожа и брезент, който просто виждаме по какъв начин на първото допиране ще си промени цвета и елементарно ще се образуват топчета и не бихме го предложили.

Автомобилът е с дълга база и ще се предлага единствено в нея. Освен изцяло електрическата версия има и гама мотори с вътрешно горене и Plug-in хибридни системи, които ще ви представим също когато дойдат. С необикновен интерес чакаме i7 M70 xDrive, който ще бъде с 660 к.с. и оптимален въртящ миг над 1000 Нм. А напролет идва Plug-in моделът M760e xDrive с 571 к.с. и въртящ миг 800 Нм.

Носят се клюки и за същински М модел и около появяването на М3 комби, нищо чудно да го забележим.
Естествено, най-интересната седалка не е шофьорската, а тази откъм гърба в дясно. Сядате в първа класа на междуконтинентален лайнер. При втурване на 31,3-инчовия сензорен екран и повдигане на щорите се изолирате, не ви вижда никой, даже водачът. Можете да настроите седалката на легнала позиция и да ползвате степенката на предната, която се сгъва по този начин, че да не пречи на видимостта на дясното огледало за назад виждане. BMW назовава това Executive Lounge.

Тази позиция на седалката бе въведена в предходното потомство и несъмнено седи на място и желаете незабавно да я включите.

Тапицерията е новаторска и устойчива. Много наподобява на колите от 70-те, когато нямаше пластмаса в салоните. Багажното пространство е голямо – 500 литра, което е единствено с 40 л под версиите с ДВГ.

От таблета на вратата управлявате всичко , пускате вида масаж, разгъвате тв приемника, на който има Amazon Fire TV с резолюция 8К. Освен Amazon има и Netflix, голямо количество филми, сериали и игри. Естествено разполагате и с YouTube, можете да си пуснете минал епизод на Авто Фест. Управлението от таблета на екрана е в няколко разновидността, като мишка или с бутони, също и непосредствено върху екрана, само че не за всички функционалности.

Да, големия екран също е с тъч екран, а над него има панорамен покрив също със щора и ефектно нощно амбиентно осветяване.

Воланът има малко бутони, само че с доста функционалности за ръководство на радио, навигация, и круиз контрола, който има полуавтономна функционалност. Шофьорът може да избере режим на ръководство на автомобила, само че пасажерът откъм гърба има последната дума. И в случай че пуснете режим Театър, щората се прибира, а екранът се отваря, всичко това със звукова презентация. В режими Relax таблото и кристалът стават лилави, щората се отваря и се радвате на природата през панорамния люк. Ако е мрачно, на него има светлинни линии. Разполагате още с режими Експресив, тук цветът е жълт. Според режимите автомобилът задейства друг вид разтривки.

Режимите към този момент са ви познати от множеството нови модели на компанията, само че тук са добавени още много функционалности.

Мощността на BMW i7 xDrive60 е 544 к.с., разполагаем от 5000 до 12 000 об/мин. Моторите са два - на предната и задната ос, а оптималният въртящ миг е 745 Нм. Той е разполагаем от 0 до 5000 об/мин. На спорт ускорението от 0 до 100 км/ч е единствено за 4,7 сек, оптималната скорост 240 км/ч. Планка на кормилото от ляво обезпечава бууст в границите на 10 секунди. На хартия потреблението на ток е към 19 кВтч/100 км, само че при нас стигна до 35. Просто доста ни харесва планката от ляво на кормилото, както и неповторимото държание на пътя. Както и въздушно окачване, което непрекъснато се самонастройва.

Въздушното окачване е отлично и кореспондира на концепцията за лимузина. Магистрала, градско с ниска скорост, междуградски път, паркиране – всичко се случва както го очаквате. Изненада ни и тишината в купето при ниска скорост, която се дължи на опционалните двойни стъкла, при магистрална скорост обаче, се долавя доста лек звук към огледалата, който липсваше при EQS SUV да вземем за пример.

Въпреки голямата батерията от 101,7 кВтч, i7 е феноменално чевръст. Задните колела също завиват и оказват помощ при маневриране, автомобилът е извънредно постоянен в завоите. По фабричен данни пробегът е от 590 до 625 км, само че при нас пускане на 330 км. При по-леко каране не бихме имали усложнения да минем над 400 км, само че това е обикновено за 100 кВтч батерия. На изменчив ток може да цялостните до 11 кВт, а на прав до 195 кВт. За 8 мин си осигурихме пробег от над 100 км . BMW има специфична система за затопляне на батерията при потребност, както и изстудяване при зареждане на прав ток.

Чак пък феноменално чевръст, не, само че задоволително за комфорта – измервателя Racebox сподели 4.8 секунди от 0 до 100 при 4.7 в идеални условия, което е задоволително за подобен мастодонт с тегло от малко над 2.7 тона.

BMW получи доста рецензия към двуетажните фарове. Определено онлайн наподобяват по-добре, задните стопове са стилни, силуетът още веднъж ни припомня за Rolls-Royce. Не ви харесва, бъдете спокойни, това ще бъде най-продаваната Серия 7 на всички времена.

Фокусът на компанията да промени мнението на хората, че е скучна откъм дизайн несъмнено идва малко допълнително. Особено когато имахме опцията да сложим i7 до най-красивото потомство на 7-ма Серия с вътрешно обозначение Е38, с цел да съпоставим еволюцията. Отзад добре, добър профил, само че предна част, която ни кара да гледаме в различен подробност... друга? Да! Красива? Не ! М спортният пакет малко усъвършенства обстановката.

Ще се продава ли? Със сигурност, тъй като слага доста насочни точки за съперниците си и още веднъж се изкачва на върха при лимузините след няколко нетолкова открояващи се генерации.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР