Определено имаше много политически изненади, не само в България, но

...
Определено имаше много политически изненади, не само в България, но
Коментари Харесай

Ексклузивно пред bTV в края на мандата: Херо Мустафа за дипломацията, войната и борбата с корупцията


„ Определено имаше доста политически изненади, освен в България, само че и в моята страна през последните няколко години. Мисля, че изненадите са неразделна част от политиката. Не считам, че би трябвало да сме учудени, че има изненади. Според мен би трябвало да се концентрираме върху това по какъв начин реагираме “.

Това съобщи в извънредно изявление в предаването „ 120 минути “ посланикът на Съединени американски щати в България Херо Мустафа в края на своя мандат.

Снимка: Редакторски екип


„ Политиката, демокрацията в никакъв случай не е права линия - тя е комплицирана. Понякога може да бъде обезсърчаваща, изключително в случай че си имал 4 пъти избори, само че тя е развой. Вие имате глас и би трябвало да останете ангажирани в този развой. Това е единственият метод, по който може да видите усъвършенстване. Именно хората би трябвало да търсят отговорност от водачите си “, добави дипломатът.

Корупцията

Според нея най-хубавата отбрана против корупцията е мощна правосъдна власт.

Снимка: Редакторски екип


„ Научила съм, че в случай че има политическа воля, има и метод. Ако тя липсва, ще получавате оправдания, спънки. Бих споделила, че даже този парламент има опцията да одобри тези законодателни текстове, част от които се разискват от 2009 година насам “, разяснява Херо Мустафа.

Тя означи, че политическо поляризиране има не е единствено в България, само че и в Съединени американски щати.

Снимка: Редакторски екип


„ В процеса на демокрацията, както споменахте, един от значимите му детайли е да можеш да се обединиш и да работиш за разрешаване на въпроси. Ние го описваме като да преминеш от другата страна на политическото разделяне. Има времена, в които в действителност би трябвало да се обедините, с цел да се придвижва страната напред, тъй че преминаваш от другата страна на политическото разделяне. Но даже все пак, бих повторила казаното по-рано – значимо е да останете ангажирани. Помнете, че имате глас и всякога, в който го упражните, работите за възстановяване на демокрацията “, акцентира посланикът на Съединени американски щати.

Снимка: Редакторски екип


Херо Мустафа разяснява и наложените върху български жители наказания по закона „ Магнитски “:

„ Стоим зад глобите, които наложихме. Те са единствено един прийом от многото старания, по които работим дружно в опит да се борим с корупцията, да укрепим върховенството на закона. Истинската промяна постоянно би трябвало да бъде осъществявана от българи. Ще се върна още веднъж на промените, които са вероятни още в този момент, даже в този парламент, да бъде признат този законопроект и да бъде изпълнена правосъдната промяна. Това може да бъде направено единствено от българи. Знам, че е мъчно да се бориш с корупцията. В България олигарсите имат свръхсилна позиция. Те получават власт от политици, задържат я, употребявайки икономическите си качества, след което вършат всичко допустимо, употребявайки тези стопански средства, да изчистят имиджа си. Истинската промяна ще се случи само и единствено, когато има промяна и осъществяване и в правосъдния бранш, и в прокуратурата “.

Русия

„ Знам, че България има дългогодишна история с Русия, особено възприятие към Русия. Използвайки думата „ въздействие “ в този подтекст, то значи отрицателна власт, упражнявана директно или непряко. Има доста българи, които биха споделили, че има сходно отрицателно съветско въздействие, освен в енергийния бранш, само че и върху подправени вести, дезинформация, търговски покупко-продажби. Това въздействие попречва България да бъде самостоятелна, да оползотвори целия си стопански капацитет и да се възползва от правото си на суверенитет “, разяснява Херо Мустафа.

Снимка: Редакторски екип


Според нея Руската федерация е употребила силата като политическо оръжие.

„ България разчиташе 100% на Русия за нуклеарно гориво, съвсем 100% за съветски газ. Трябва да кажа, даже в случай че погледнете даже решението на Русия от април предходната година едностранно да ви спре газа – това беше решение на Русия, не на България “, уточни тя.

„ България е безусловно благонадежден съдружник в НАТО. Не единствено, че България изпрати тази военна поддръжка, само че и здравна помощ, генератори, също така оказва помощ на бежанците, пристигнали тук, хазаин е на бойна група на НАТО в България, ускори ученията и образованието. Гордея се, че сме дружно с вас в този съюз и твърдо имам вяра, че България е благонадежден сътрудник “, безапелационна е Херо Мустафа.

Модернизацията на армията

„ Модернизацията на въоръжените сили е български приоритет и, като ваши сътрудници, работим дружно в тази тенденция. Бих желала да подчертая, че посочихте една покупка - тази на вашите изтребители F-16, само че е значимо да се означи, че няма осъвременена нито една част сега в българските въоръжени сили – нито в сухопътните сили, нито във военновъздушните сили, нито във военноморските сили. Българските въоръжени сили желаят да се модернизират, нуждаят се от рационализация и няколко поредни български Народното събрание са го подкрепили “, уточни дипломатът.

Снимка: Редакторски екип


„ Вашата покупка на F16 ще ви разреши да имате оперативно съвместими с НАТО самолети. Също по този начин ще работим дружно за възобновяване на инфраструктурата и другите качества. Знам, че българите се гордеят с армията си и биха желали съвременни и мощни въоръжени сили “.

Краят на мандата

„ Дъщерите ми обожават България, даже не желаят да се местят. Това е място, което постоянно ще бъде близо до сърцата ни и сигурно ще се връщаме на визити, за което нямаме самообладание. Ще отнесем с нас парченце от България – осиновихме си българска котка. Така че в действителност това е място, което вечно ще остане в сърцата ни “, показа дипломатът.

Снимка: Редакторски екип


„ Беше чест и привилегия, протичаща се един път в живота, да послужвам в България и се срещнах с толкоз доста герои в този мандат – от членове на гражданското общество, които не престават да се застъпват за правата на другите, през работещи в лечебните заведения доктори и сестри, създали толкоз доста за избавяне на животи по време на пандемията, през учители, които оформят характерите на децата ни, в това число и на моите две дъщери, до военнослужещите мъже и дами, които пазят всички нас в България. Имам шанс, че в работата си се срещам с толкоз разнообразни хора и измежду тях има толкоз доста герои “, акцентира Херо Мустафа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР