Опре ли до храна, полезно и вкусно рядко съвпадат. Онова,

...
Опре ли до храна, полезно и вкусно рядко съвпадат. Онова,
Коментари Харесай

Как да се научим да харесваме здравословната храна?

Опре ли до храна, потребно и вкусно рядко съответстват. Онова, за което душата и небцето копнеят, рядко е диетично и назад – здравословните и потребни храни не са ни най-любимите. И тогава поражда въпроса: можем ли да променим усетите и настройките си, свързани с храната?

Да, можем, защото в огромна си част нашите хранителни желания са заучени и добити. Както доста други неща, настройката към избран метод на хранене не е вродена, а се придобива.

Многократно към този момент е потвърдено, че бързите и фрапантни диети не работят и имат по-скоро противоположен резултат. Изследване от 2011 година сочи, че в случай че се лишаваме от храна, равнищата на хормоните, контролиращи апетита, се трансформират, объркват нашия хранителен компас и ни карат да ядем повече.

Светият Граал е в това да се научим да харесваме и избираме здравословната храна пред консервирания, нездравословен и калоричен джънк фуд. Как става това обаче? Нашите желания към избран вид храна са заучени – те са нещо като “кучето на Павлов ”.

Има вяра. Поне на лабораторно равнище. Оксфордски учени откриха метод да накарат децата да заобичат броколи. Достатъчно е да ги оферирате настойчиво – на десетия, най-вече петнайсетия път, в който ги срещнат в чинията, те ще ги изядат. „ Десет пъти гнусно е равно на вкусно ” – по този начин обобщава опита детският психолог Найджъл Лата. Щом упорството оказва помощ при децата, какво остава за възрастните, които са надалеч по-заинтересовани да се хранят здравословно. Пък и къде-къде по-добре е да мечтаеш за букетче броколи в следобедните часове, в сравнение с за шоколадче и кока-кола, нали?

Когато решаваме да понижим захарта или солта във всекидневното меню – значимо се оказва да го вършим последователно. Ако внезапно спрем захарта – ще издържим известно време, след това ще ни омръзне. Номерът е постепенно, само че несъмнено да понижаваме дажбите и най-после в действителност да привикнем към по-бедна на захар диета.

Когато пием кока-кола да вземем за пример, глюкозата изпраща позитивно обръщение на мозъка, защото това е пряк енергиен прилив. Номерът е да изпратим това обръщение, консумирайки по-здравословни храни. Опитайте с кафяв ориз да вземем за пример.

Да се върнем отново към децата. Ако желаете те да ядат зеленчуци, предлагайте им зеленчуци. Също по този начин, в случай че не желаете те да ядат бонбони, не им предлагайте бонбони. Ако ви е мъчно да се откажете от нездравословните снаксове, чипсове и прочие, имайте поради, че 25 % от нормалната порция, ще доведат до същата степен на доволство 15 минути по-късно.

И най-после не подценявайте остарелия изпитан трик с по-малките чинии – ще си сипете по-малко и ще бъдете също толкоз сити. Но във втория случай ще сте по-доволни от себе си и фигурата си.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР