Опозицията вика лошо, когато Централноафриканската република одобрява удължаването на мандата

...
Опозиционните лидери в Централноафриканската република (ЦАР) осъдиха приемането на противоречив
Коментари Харесай

Опозиционните лидери в Централноафриканската република (ЦАР) осъдиха приемането на противоречив проект за конституция, който проправя пътя за удължаване на мандата на президента в нестабилната страна.

Матиас Моруба, ръководител на националния орган за проучване на общественото мнение, обяви в понеделник, че гласоподавателите са дали 95,27 процента от гласовете си за и 4,73 процента против, с избирателна активност от 61,10 процента на референдума, започнал на 30 юли.

Президентът Faustin-Archange Touadera вече има право да се кандидатира за нов мандат през 2025 г. Ако бъде избран, той може да прекара 16 години начело.

В отговор неговите съперници заявиха, че президентът се стреми да бъде доживотен президент.

„Това е комедия … всички сме виждали, че хората не излязоха да гласуват и това не отразява волята на народа на Централна Африка“, каза Крепен Мболи-Гумба, координатор на опозиционната коалиция BRDC.

Конституцията сега ще замени сегашната, която позволява на президентите да служат само на два четиригодишни мандата. Той също така позволява позицията на вицепрезидент и еднокамарен законодателен орган, който разделя Сената.

Според информацията е имало ниска избирателна активност, особено в столицата. На едно място в Банги на 30 юли репортер на Ройтерс видя само две дузини души на опашката.

ЦАР се бори да намери стабилност от независимостта си през 1960 г.

Туадера беше избран през 2016 г. и беше върнат за втори мандат четири години по-късно въпреки широко разпространените обвинения в изборни пропуски и продължаващ бунт срещу неговото управление след години на гражданска война.

Неговите съюзници предложиха промяната на правилата през май миналата година с аргумента, че ограниченията на президентските мандати са необичайни в много съседни страни. Критици и опозиционни партии проведоха протести миналата година.

Президентът създаде комисия, която да изготви предложените промени през септември. Но върховният съд на страната реши комитета за противоконституционен и го анулира.

Алберт Ялоке Мокпем, президентски говорител, потвърди пред пресата през юли, че десетки бойци от руската наемническа група Вагнер са пристигнали в страната преди референдума, за да осигурят сигурност.

Групировката стана стабилно присъствие в страната, след като Туадера се обърна към Русия за помощ в борбата с бунтовническите групи.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР