Опозицията във Венецуела е свикала за днес четвърти поред общонационален

...
Опозицията във Венецуела е свикала за днес четвърти поред общонационален
Коментари Харесай

Опозицията и властта във Венецуела готвят нови митинги

Опозицията във Венецуела е свикала за през днешния ден четвърти подред общонационален протест, който ще съвпадне с Деня на младежта в памет на починалите през 1814 година във войната за самостоятелност от Испания, когато доста младежи били мобилизирани в армията, оповестява ТАСС.

В основен девиз на митинга ще се трансформира апелът за допускане в страната на филантропичната помощ от чужбина.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи, че Каракас не се нуждае от филантропична помощ и оцени тази самодейност като " неприятно и на ниска цена шоу на олигархията ", както и нападение по отношение на суверенитета на страната.

В същото време на границата на Венецуела с Колумбия, в колумбийския град Кукута, към този момент се събират филантропични колета. Венецуелската войска обаче охранява моста, по който помощта може да бъде доставена в страната.

Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за краткотраен президент и бе приет от към 40 страни, разгласи, че първата пратка филантропична помощ е пристигнала в понеделник във Венецуела. По думите на Гуайдо пратката от детски храни и добавки за бременни дами е доставена в Асоциацията на центъра по опазване на здравето. Той не посочи обаче по какъв начин филантропичната помощ е влезнала във Венецуела, отбелязва ТАСС.

Опозицията продължава с напъните за снабдяване на филантропична помощ през Колумбия, Бразилия и Карибските острови, макар съпротивата на президента Николас Мадуро, който укрепи военното наличие по границата.

Около 100 тона американска филантропична помощ чака в граничния колумбийски град Кукута. Подготвя се втори център за събиране на филантропична помощ в бразилския граничен щат Рорайма. Умберто Калдерон, който бе назначен от Гуайдо за дипломат в Богота, разгласи, че има проекти за разкриване на няколко центъра за събиране на филантропична помощ в Колумбия, Бразилия и на някои Карибски острови. Пуерто Рико също разгласи, че изпраща помощ на Венецуела.

Николас Мадуро пък гледа на помощта като на предлог за американска военна намеса в страната. В неделя той посети военни учения в щата Миранда и даде обещание нови вложения за закупуване на оръжие.

Смята се, че армията е разграничена пред алтернативата дали да разреши филантропичната помощ да влезе във Венецуела и да прояви непокорство към президента, или да я блокира и да се изправи против гнева на венецуелците, които изпитват дефицит на храни и медикаменти.

Опозицията ще призове на днешния протест въоръжените сили да я поддържат.

Подкрепата на армията може да стане решителен фактор в опълчването сред властта и опозицията във Венецуела, отбелязва ТАСС.

На Деня на младежта в градовете Ла Виктория и в Каракас обичайно се провеждат военни паради. За през днешния ден е плануван и държавен протест в центъра на Каракас. Ако митингът на опозицията реши да премине в шествие до президентската резиденция Мирафлорес, ще се натъкне на последователите на Мадуро, показва ТАСС. Последните манифестации на 28 януари и на 2 февруари минаха в релативно мирна конюнктура, отбелязва организацията.

На среща със студенти в Каракас в понеделник Хуан Гуайдо съобщи, че в боливарската република не може да стане революция, тъй като 90 % от популацията желае промени. Според Гуайдо държавното управление на Мадуро към този момент не се употребява с уважението на въоръжените сили.

Мадуро пък назова протичащото се във Венецуела опит за прелом и разгласи разкъсване на дипломатическите връзки със Съединени американски щати. В негова поддръжка се оповестиха Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор, Сирия и Турция.

По данни на Организация на обединените нации при митингите във Венецуела от 22 януари насам са починали минимум 40 души. Задържани са били близо 1000.

Междувременно венецуелският орган, който проверява корупцията и злоупотребата с публични средства, заяви, че е почнал следствие на активите на Хуан Гуайдо, оповестява ДПА. Според организацията Гуайдо получава пари от Венецуела и от чужбина " без никакво съображение ". Хората на публични постове във Венецуела, които извършат закононарушение, могат да бъдат наказани на до 15 години затвор, заяви венецуелската осведомителна организация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР