Опозицията гневна, ЕС критикува, Виена иска край на преговорите с

...
Опозицията гневна, ЕС критикува, Виена иска край на преговорите с
Коментари Харесай

Повтарят изборите за кмет на Истанбул

Опозицията гневна, Европейски Съюз подлага на критика, Виена желае завършек на договарянията с Турция за участие.

Висшата изборна комисия на Турция анулира в понеделник вечерта резултатите от изборите за кмет на Истанбул, създадени на 31 март т.г., заяви Би Би Си. Те бяха извоювани единствено с към 13 000 гласа преднина от претендента на опозицията Екрем Имамоглу пред Бинали Йълдъръм, претендент на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Ердоган.

Вотът ще бъде още един на 23 юни. Списъците и урните ще бъдат на същите места, както на 31 март т.г. Мандатът на Екрем Имамоглу ще бъде лишен до втория избор.

На негово място краткотрайно ще бъде назначено оторизирано от истанбулското валийство лице.

Искането вотът в Истанбул да бъде анулиран бе импортирано предходната седмица от ръководещата партия с претекста, че е имало “нередности и корупция ” при гласуването. Решението на изборната комисия е било взето със 7 гласа утвърждение против 4 “против ”.

То бе посрещнато с яд от опозиционно настроените гласоподаватели, съгласно които комисията е работила под политически напън. На оживен протест спечелилият вота за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу разгласи, че това, което се случва, е незаслужено, само че прикани последователите си да одобряват умерено решението и да проявят здрав разсъдък.

“Спечелихме изборите на 31 март с пот на челото. Управляващите лишават нашето право, само че ние няма да се откажем от битката ”, съобщи той и уточни, че още веднъж ще се бори за продобиване на кметския пост в мегаполиса.

Централното изпълнително бюро на ръководещата ПСР се събра на съвещание под управлението на президента Ердоган. Говорителят Йомер Челик съобщи, че решението на ВИК за повтаряне на вота за Истанбул е значимо за премахването на всички подозрения по отношение на законното осъществяване на изборите.

След като бе оповестено решението за наново гласоподаване в Истанбул, котировките на американския $ скочиха и за броени минути курсът от към 5,7 надвиши 6,15 лири за $.

Европейски Съюз разкритикува повторението на вота. В взаимно изказване посланик №1 на Европейски Съюз Федерика Могерини и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан оповестиха, че това решение опонира на самата концепция за либерален избирателен развой.

Най-остър бе австрийският канцлер Себастиан Курц.

Който не приема демократични избори, няма какво да търси в Европейски Съюз, сподели Курц и изиска съюзът дефинитивно да приключи договарянията с Турция.

“Огъналата се пред властта ВИК сложи подписа си под едно решение, което ще влезе позорно в историята на демокрацията ”, написа опозиционният “Джумхуриет ”. Вестникът назова изборната комисия “ВИК на справедливостта и развиването ” по прилика с ръководещата Партия на справедливостта и развиването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР