Опозиция и управляващи продължават да спорят за промените в Изборния

...
Опозиция и управляващи продължават да спорят за промените в Изборния
Коментари Харесай

Пореден спор между ГЕРБ и БСП за Изборния кодекс


Опозиция и ръководещи не престават да спорят за измененията в Изборния кодекс, само че отвън Народното събрание. Въпреки че в понеделник президентът Румен Радев наложи несъгласие и прикани Българска социалистическа партия да се върне в пленарната зала, алените народни представители считат 44-тият парламент за привършен.

„ Едно ново разискване на текстовете от Изборния кодекс ще покаже позициите, на които парламентарно показаните политическите партии държат”, разяснява депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред Нова телевизия. Атанасова изрично съобщи желанието на ръководещите да върнат за прегласуване тези изборни правила, които засягат преференциите и да се върне остарялото състояние. А по въпроса за обжалването на резултати от вота Атанасова изясни, че това и сега е допустимо - в административните съдилища по места.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски пък разяснява, че партията му можела да се върне в пленарната зала, в случай че в понеделник ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов и водача на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не бяха декларирали, че тото на президента ще бъде отхвърлено.

„ Тази политика на инат не води до нищо положително. ГЕРБ споделят, че Българска социалистическа партия не им би трябвало в Народното събрание. На тях им трябват единствено послушни партии”, разяснява Свиленски. Той за следващ път съобщи поддръжката на социалистите за въвеждането на машинно гласоподаване във всички секции и напомни, че за задачата от бюджета са заделени 50 млн. лева Според Свиленски образецът, който ръководещите дават в отбрана на тезата си срещу машинното гласоподаване - че в Германия и Франция няма такова, не бил съответен, тъй като в тези страни „ няма ГЕРБ и там не знаят какво значи да купиш глас”.

„ Честността на изборите не се подсигурява с машините за гласоподаване. Законът, признат през 2014 година, за въвеждането на този вид практикуване на избор трябваше да се съблюдава и да се обезпечат тези машини, само че това е ангажимент на ЦИК, а не на Народното събрание. А през 2018 година ЦИК написаха отчет, в който се споделяше, че не може да се обезпечат 12 000 машини. Това основава риск от манипулиране на вота. Затова в този момент се търси вид за поетапно въвеждане на машинното гласуване”, съобщи Десислава Атанасова.

Колегата й от Българска социалистическа партия Георги Свиленски пък бе безапелационен, че ГЕРБ употребяват „ удобна” съпротива в лицето на ВОЛЯ и „ практична” в лицето на Движение за права и свободи.

„ Българска социалистическа партия са определени да бъдат в Народното събрание. А, в случай че желаят да бъдат извънпарламентарна съпротива, следва да поканят и други сътрудници като тези от „ Да, България”, например”, сподели Атанасова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР