Опозиционният активист Владимир Кара-Мурза е осъден на 25 години затвор

...
Опозиционният активист Владимир Кара-Мурза е осъден на 25 години затвор
Коментари Харесай

„Знам, че ще дойде ден, в който мракът, ще се разсее“: Руски опозиционер е осъден на 25 години затвор

Опозиционният деятел Владимир Кара-Мурза е наказан на 25 години затвор в Русия по обвинявания, свързани с рецензиите му против войната в Украйна, оповестяват от Би Би Си.

Той беше приет за отговорен в държавна измяна, разпространяване на " погрешна " информация за съветската войска и принадлежност към " нежелана организация ".

Руско-британският някогашен публицист и политик е последният от няколкото съперници на Путин, които бяха задържани или принудени да избягат от Русия.

Той отхвърля всички обвинявания.

Присъдата му от 25 години е най-високото поискано от прокурорите наказване и е най-дългата присъда, която опозиционер е получавал до момента.

Миналата седмица той направи изказване: " Подписвам се под всяка дума, която съм споделил... Не единствено че не се разкайвам за нищо от това, само че и се гордея с него ".

" Знам, че ще пристигна ден, в който мракът, поглъщащ страната ни, ще се разсее ", добави той в бележки, оповестени онлайн. " Нашето общество ще отвори очи и ще изтръпне, когато разбере какви закононарушения са били осъществени в негово име. "

Съдията, който афишира присъдата, декларира, че тя ще бъде изтърпяна в " поправителна колония със непоколебим режим " и че на Кара-Мурза ще бъде наложена санкция в размер на 400 000 рубли (4900 долара; 4000 паунда).

Кара-Мурза изигра основна роля в убеждаването на западните държавни управления да наложат наказания на съветски чиновници за нарушавания на човешките права и корупция.

Той беше задържан преди една година в Москва, в началото за непокорство на полицейски чиновник. След като беше арестуван, му бяха повдигнати по-сериозни обвинявания.

Делото му се основаваше частично на речта му пред политици в Съединени американски щати предходната година, в която той съобщи, че Русия прави военни закононарушения в Украйна с касетъчни бомби в жилищни региони и " бомбардиране на родилни домове и учебни заведения ".

Тези изказвания бяха без значение документирани - само че бяха сметнати за погрешни от съветските следователи, които обявиха, че Министерството на защитата " не е разрешавало потреблението на неразрешени средства... за водене на война " и настояваше, че цивилното население на Украйна не е било цел.

Друго обвиняване е обвързвано с мероприятие за политически пандизчии, на което Кара-Мурза приказва за това, което следователите назовават " хипотетично репресивна политика на Русия ".

Миналата седмица беше оповестено копие от речта му пред закритото правосъдно съвещание, в която той съобщи, че процесът му припомня на демонстративен развой от епохата на Сталин през 30-те години на ХХ век.

" Обвинявам себе си единствено за едно нещо ", сподели Кара-Мурза. " Не съумях да убедя задоволително мои сънародници и политици в демократичните страни в заплахата, която сегашният кремълски режим съставлява за Русия и за света. "

Той едвам не умря два пъти, откакто беше токсичен.

Присъдата на Кара-Мурза беше необятно наказана, а английското държавно управление привика съветския посланник.

" Липсата на ангажимент от страна на Русия за отбрана на главните човешки права, в това число свободата на изложение, е притеснителна ", съобщи в изказване английският външен министър Джеймс Клевърли.

Организацията " Human Rights Watch " дефинира присъдата като " подигравка на правораздаване ".

" Руските управляващи би трябвало неотложно да анулират присъдата и абсолютно да го освободят ", написа тя в обществените медии.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР