Опозиционните партии в Хаити избраха временен президент на страната, като

...
Опозиционните партии в Хаити избраха временен президент на страната, като
Коментари Харесай

Опозиционните партии в Хаити избраха временен президент

Опозиционните партии в Хаити избраха краткотраен президент на страната, като по този начин се опълчиха на пораждащия дискусия държавен глава Жовенел Моиз, който те упрекват, че желае нелегално да удължи мандата си с една година, съобщи Франс прес.

Във видеопослание, предадено на Франс прес, 72-годишният магистрат Жозеф Месен Жан-Луи, член на Касационния съд от 2011 година, споделя, че приема избора на опозицията и на гражданското общество на Хаити да служи на страната си като краткотраен президент по време на прехода във властта.

Решението на опозиционните сили за номиниране на краткотраен президент на страната стана броени часове откакто те, както и правосъдната власт и доста цивилен организации оповестиха, че считат вчерашния ден за последния на власт на Мойз. Самият Мойз твърди, че президентският му мандат продължава до 7 февруари 2022 година Това несъгласие в крайната дата идва от това, че Моиз бе определен за президент на избори, белязани от измами, които поради това бяха анулирани.

Последва нов избор година по-късно и Моиз още веднъж бе определен за президент. Сега представители на опозицията споделят, че чакат от Моиз да напусне президентския замък, с цел да може там да се настани краткотрайният президент.

Вчера управляващите на Хаити пък оповестиха, че са осуетили опит за прелом против Моиз, който сподели, че е имало опит за убийството му. Двадесет и трима души бяха задържани от полицията в частен парцел в столицата. У тях бяха открити огнестрелни оръжия и мачетета.

Сред арестуваните е арбитър от Конституционния съд и основна инспекторка от националната полиция. Опозицията твърди, че арестите са част от политическа принуда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР