Опонентите на Национален сбор засилиха опитите си да попречат на

...
Опонентите на Национален сбор засилиха опитите си да попречат на
Коментари Харесай

Кандидати за парламента се отказват, за да не се разпиляват гласовете срещу Льо Пен

Опонентите на " Национален общ брой " ускориха опитите си да попречат на крайнодясната партия да вземе властта властта във Франция. Все повече претенденти декларират, че ще се откажат от присъединяване във втория тур на парламентарните избори във Франция този уикенд, с цел да няма прахосване на гласовете на гласоподавателите, които са срещу Марин Льо Пен, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

По данни на локални медии към 180 претенденти са удостоверили, че няма да вземат присъединяване на втория тур на изборите в неделя за състава на 577-членното Национално заседание (долната камара на френския парламент). Останалите претенденти имат време до 18:00 ч. локално време да създадат своя избор.

Партията на Марин Льо Пен излезе с огромна преднина на първия тур от вота, откакто рискованият ход на президента Еманюел Макрон за свикването на предварителни парламентарни избори се провали и сложи центристкия му алианс на нежеланото трето място, нареждайки се зад новосформираната лява коалиция " Нов национален фронт ".

Но даже и преди политическите маневри от последните 24 часа за основаването на " републикански фронт ", който да блокира антиимигрантската и евроскептична партия, надалеч не бе ясно дали " Национален общ брой " ще успее да завоюва нужните за болшинство 289 места в Националното заседание.

Според социологическите изследвания резултатите от първия тур демонстрират, че " Национален общ брой " е на път да получи сред 250 и 300 места. Това обаче бе преди тактическите отдръпвания и междупартийните апели към гласоподавателите да поддържат на втори тур оня претендент, който е в положение да се опълчи и да победи локалния си конкурент от партията на Льо Пен.

" Играта не е завършила. Трябва да активизираме всичките си сили ", съобщи пред телевизия " Франс 2 " кметът на Париж Ан Идалго, която е член на Социалистическата партия - част от новосформираната лява коалиция.

Вчера финансовите пазари означиха напредък въз основа на всеобщото облекчение, че крайната десница не се е показала по-добре, макар че реакцията беше приглушена от обстоятелството, че един " провесен " парламент, в който няма да има обособено болшинство, би рискувал парализиране на политиките за останалата част на президентството на Макрон до 2027 година, отбелязва Ройтерс.

Първоначално имаше комплициране по отношение на това дали съдружниците на Макрон ще се откажат от присъединяване във вота в интерес на по-добре показали се конкурентни претенденти, в случай че те са членове на крайнолявата партия " Непреклонна Франция " на Жан-Люк Меланшон, която също е част от новосформираната лява коалиция.

Въпреки това през вчерашния ден Макрон съобщи на закрито съвещание на Министерския съвет в Елисейския замък, че главният приоритет е недопускането на " Национален общ брой " до властта и че претендентите на " Непреклонна Франция " могат да бъдат подкрепени, в случай че е належащо.

" Републиканският фронт " е работил и преди - като да вземем за пример през 2002 година, когато гласоподаватели от всички пластове на обществото поддържаха с голямо болшинство Жак Ширак в президентската конкуренция, с цел да победи бащата на Марин Льо Пен - Жан-Мари.

Не е несъмнено обаче, че в наши дни гласоподавателите са склонни да следват напътствията на политическите водачи за това за кого да дадат гласа си на фона на напъните на Льо Пен да усъвършенства имиджа на партията си, което способства за представянето ѝ като по-приемлива за милиони гласоподаватели.

Днес Льо Пен удостовери изказванието си, че " Национален общ брой " няма да се опита да сформира държавно управление, в случай че тя и съдружниците ѝ не разполагат с работещо болшинство в Народното събрание. " Не можем да се съгласим да съставим държавно управление, в случай че не можем да действаме. Това би било най-лошото изменничество към нашите гласоподаватели ", сподели тя пред радио " Франс Ентер ".

В предчувстване на неприятното въодушевление, което ще доминира при положение на " общуване " за шерване на властта сред Макрон и държавно управление, ръководено от " Национален общ брой ", Льо Пен се базира на медийни спекулации, че той възнамерява да направи основни назначения в обществения бранш, с цел да попречи на партията ѝ да ползва политиките си.

Макар да не твърди, че разполага с доказателства за това, Льо Пен съобщи, че всеки сходен ход би означавал " административен прелом ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР