Опитваме се да защитим най-незащитените – около 500 хиляди души,

...
Опитваме се да защитим най-незащитените – около 500 хиляди души,
Коментари Харесай

Заплатите трябва да се вдигнат с между 12 и 15%, съветват от КНСБ

„ Опитваме се да защитим най-незащитените – към 500 хиляди души, които получават минимална работна заплата. Имах преди няколко дни среща с премиера Кирил Петков и една от тематиките, които коментирахме беше тази. Тези 750 лв. минимална заплата – евентуално няма да са толкоз, само че е несъмнено, че ще има съответни договаряния с нас ”.

Това съобщи с студиото на „ Здравей, България ” президент на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му страната би трябвало да се преценява с това какво става с действителния пазар на труда.

„ Ако растежът на междинната работна заплата е 14 % на годишна база – по данни на Национален статистически институт. Нарастването на приходите в частния бранш е 12 на 100. Ако се вземе това поради – минималната заплата би трябвало да стане най-малко 730 лв. ”.

Официалната инфлация минава 7 на 100 на годишна база.

„ По наши калкулации действителната инфлация е най-малко двойна. Така че, моят съвет е да се вдигнат заплатите с сред 12 и 15 на 100, а ние ще се опитаме да вдигнем минималната да я вдигнем най-малко с толкоз ”, уточни Димитров.

Според него и за пенсионерите би трябвало да се подсигурява покачване на парите за напреднала възраст най-малко с едни 15 на 100. „ Трябва да се подсигурява, че и възрастните хора да могат да продължат същата покупателна дарба и през 2022 година. Говорим сумарно – през това, което ще даде коефициента от преизчисляването и спомагателното обществено подкрепяне ”, безапелационен е той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР