Обявена е обществената поръчка за избор на изпълнител, който да

...
Обявена е обществената поръчка за избор на изпълнител, който да
Коментари Харесай

Обявиха поръчката за строежа на новата библиотека във Варна

Обявена е публичната поръчка за избор на реализатор, който да построи новата постройка на библиотеката във Варна. Прогнозната стойност е 64 млн. лв. без Данък добавена стойност. Това сподели информация на Moreto.net със уеб страницата на Агенция по публични поръчки.

Крайният период, до който могат да бъдат подавания заявление за присъединяване, е 6 юни . В документите към поръчката е посочено, че ще се осъществя с пари от държавния бюджет.

Теренът, върху който ще се строи, е обществена общинска благосъстоятелност. Той попада сред улиците „ Братя Миладинови “, „ Проф. Марин Дринов “, бул. „ Осми Приморски полк “ и постройката на Община Варна .

Сградата ще бъде със стоманенобетонна структура и плосък покрив. Ще бъде със седем равнища, две междинни и три подземни .

Капацитетът на подземния паркинг ще бъде 282 места , от които 12 за хора в неравностойно състояние. Ще има опция и за инсталиране на система за паркиране на две равнища, с което потенциалът може да бъде повишен до над 300 места. Предвидени са и 117 велостоянки, както и 30 места за електрически автомобили.

В надземната си част постройката се разделя на три съществени елементи – депозитно вместилище с административна част. Диагонално преминаващ атриум разделя библиотеката на предна и задница, третирани с друга фасадно оформление.

На партерното равнище ще се намира зона за публично обслужване, която ще включва лоби и изложбена зона, бистро, зрителна зала – публика с 200 седящи места, предопределена за а осъществяване на рецитали, театрални постановки, конференции и други събития. На това равнище ще има още зала за осъществяване на семинари и образование – 20 комп. раб. Места, зала за осъществяване на сбирки – занимание зона – 20 места, зала с работни места – независими или в групи – 20 места, 3 зали за срещи с по 8 места, с опция за обединяване, копирен център за широкоформатно принтиране, дрешник с потенциал за 300 индивида и шкафчета за персонални движимости обслужващи посетителите.

На това равнище ще е ситуиран и част от депозитния списък - зони складове. Основната отвесна връзка сред партера и надземните равнища се реализира през 3 стълбищни кафези и асансьори.

В лоби зоната е проведена и осведомителна зала с обичайни каталожни блокове и компютърни терминали за достъп до електронните каталози за информации в библиотечната база данни. Организирани са 16 компютърни места.

На първи етаж ще е ситуиран детският отдел на библиотеката и отдел „ Периодика “. Зоните на отделите са ясно разграничени чрез преградна стъклена стена и независим вход. Нивото е налично чрез рампа непосредствено от равнище 0.00, и посредством стълбища 1 и 2. Отдел периодика е ситуиран в независима зона в лявата част на етажа с проведени 15 компютърни места. Детският отдел е с отворена планировка, приютяващ и три зони за занимания в центъра си. Зоните са разграничени тематично за обособените възрастови групи – от 0 до 3 година, от 3 до 9 година и от 9 до 14 година Организирани са и места за родители и ъгъл с детски компютри. Тук е планувана и детска работилница за занимателни и просветителни опити, отделена независимо.

На втори етаж ще бъде средношколският отдел, а на трети - този за възрастни . На четвърти етаж ще бъдат немска и американска читалня, както и отдел „ Изкуство “. На пети етаж ще бъде главната читателска зона към отдел „ Възрастни “. Последното равнище на библиотеката е планувано за свободна читалня и кафе – аператив с детски ъгъл. Предвидена е богато озеленена покривна тераса, налична от кафенето и читалнята.

Към сегашния миг библиотеката разполага с три външни складове и три здания за обслужване на читатели, които са отдалечени една от друга, неуместни за обслужване, както и извънредно незадоволителни като повърхност със своите общо 4 000 кв.м.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР