Опитвахме се да съкратим сроковете, затова заседанието ни беше в

...
Опитвахме се да съкратим сроковете, затова заседанието ни беше в
Коментари Харесай

Таня Цанева, ЦИК: Все още не знаем къде ще съхраняваме машините за гласуване

" Опитвахме се да съкратим периодите, по тази причина съвещанието ни беше в този късен час ", изясни пред БНР представителят на Таня Цанева. В петък ЦИК реши да разгласи социална поръчка за доставка на 9600 електронни устройства след извършено нощно съвещание. С тях би трябвало да се гласоподава на идните парламентарни избори. Според последните ремонти в Изборния кодекс във всички секции с над 300 гласоподаватели би трябвало да има опция както за гласоподаване с хартиени бюлетини, по този начин и с машини. 3750 лв. е цената на една
По думите ѝ към момента не е ясно къде ще се съхраняват машините, тъй като те изискват специфични условия и защита.
" Имаше промени в и ЦИК нямаше изясненост дали ще има единствено машинно гласоподаване, или ще има гласоподаване на хартия и с машини. Едно е да се купят 25 хиляди машини, друго е да се купят по-малко, както ние в този момент определихме ", уточни Цанева като една от аргументите за забавянето на поръчката и добави:
" Направихме обширно изследване на пазара и на цените. Направихме запитвания към евентуални снабдители за други цени ".
" Поръчката ще бъде оповестена в доста скоро време, ще бъде издание на уеб страницата на Централната изборна комисия и бъдещите участниците ще могат да работят по документите и по осъществяването ", сподели тя и акцентира, че в документите са заложени условия и благоприятни условия за участници и български, и от чужбина.
акцентира, че поръчката е за покупка на машини с конфигуриран систематичен и прибавен програмен продукт, само че и с изходния код:
 Експерт: Машинният избор ще има трикове за операция Експерт: Машинният избор ще има трикове за операция
„ Подготовката за машинно и за гласоподаване с хартиена бюлетина трябваше да бъде осъществена и без решението на Народното събрание, защ...
" Това значи, че ние не купуваме единствено едни кутии. Този код ще ни даде опция при последващи избори сами да модифицираме машините към потребление за различен вид избори. Затова сме базирали тази цена, включена е и логистиката и други съпътстващи активност - доставка, обслужване, превозване, образование и други ".
Припомняме, че преди три дни стана ясно, че Централната изборна комисия ще купи 9 600 машини за гласоподаване. Има решение за разкриване на спортна процедура с договаряне за възлагане на социална поръчка за доставка на профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване, което ЦИК неотдавна одобри. Детайли за процедурата, планирана цена на устройствата, периоди и логистика не станаха ясни, защото комисията разиска тези елементи на закрито съвещание. При дебатите обаче стана ясно, че устройствата ще са 9 600.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР