Опитваха се да ме манипулират, шантажират и да ме убеждават

...
Опитваха се да ме манипулират, шантажират и да ме убеждават
Коментари Харесай

Анастас Гогов пред Фрог: Протестите са срещу шайката обезумели политици, които са се барикадирали в мозъчната си смърт

Опитваха се да ме манипулират, шантажират и да ме убеждават да се откажа да направя митинг-концерта на ”Орлов мост ”. Обясняваха ми, че надали не съм нарушител. Днес към този момент толкоз доста хора-експерти, необятно приети в своите области – просвета, изкуство, обучение, връзки, застанаха дружно и поддържаха митинга. Това е значимо за обществото - че ние всички в тези митинги сме единни. Освен тази тайфа обезумели политици, които са се барикадирали и стоят в някаква мозъчна гибел. Умрял кон не се язди. Слизаш от него и взимаш жив, с цел да продължиш пътя си.
Това сподели пред Фрог Нюз Анастас Гогов, уредник на митинг-концерта на " Орлов мост ", протестиращ от първия ден на антиправителствените митинги и не на последно място бизнесмен с принос за развиването на огромни компании в България.

Ето какво сподели той пред екипа ни за гражданската си позиция и компликациите да я отстоява.

Протестите набират сила с все по-интересни събития. Като стартираме с протест – концерта от предходната неделя, който Вие организирахте,последва мощната поддръжка от стотици интелектуалци в България. Днес е оповестено " IV Велико национално въстание “. Има ли наклонност да се генерира сила за митинги с положителни събития и положителни лица съгласно Вас?

Надавам се да получим такава промяна на тези публични процеси. Надявам се те да добият този положителен заряд и тази положителна сила, която в действителност да даде нова и по-широка вероятност, и по този метод да ангажира и по-голяма част от обществото. Това е заявяване на волята на суверена. Искането е за оставки и за смяна на системата на ръководство и за рестартиране на цялата страна.

Наред с това има и друга наклонност обаче – все по-мощно заглушаване на тези начинания в поддръжка на митингите. Митинг-концертът беше много огромно събитие, сцена на Орлов мост до момента беше издиганата единствено един път през 2016 година за концерт на Слави Трифонов и неговите музиканти. Тогава проявата бе оповестена за грандиозно събитие, а в този момент, когато се прави като гражданска самодейност, на която действително също имаше доста хора и участваха доста реализатори, съвсем не се чу за това.

Предполагам, че това се дължи на обстоятелството, че 99% от медиите са благосъстоятелност на олигарха Пеевски. Само bTV някак остана встрани като свободна медия и от тези с народен мащаб единствено те имаха кореспондент на място и предаваха онлайн какво се случва на този концерт. До колкото знам и Алфа тв присъстваше, само че при тях може да се отдаде и на неналичието на наличие, само че въпреки всичко бяха на митинг-концерта.

Факт е, че без да имаме време и опция да търсим медийни изявиq беше изработен доста мощен опит този концерт, който мога да дефинира като знаково събитие за модерната народна власт в България, да бъде потулено и да не се разбере за него в дребните обитаеми места.

Защо го определяте като " знаково събитие за модерната ни народна власт "?

В пиковия миг на концерта на " Орлов мост ", " Цариградско шосе " беше цялостно с хора, чак до Българска телеграфна агенция, до началото на алея " Яворов " /видео в края на изявлението - б.а./ Това събитие, умерено мога да кажа, че е мое. Аз съм го направил и то като жител.

Разбира се, бях поканил хора да ми оказват помощ, само че моето име стои по всички документи и разрешителни. Това е казус – един жител, затваря " Орлов мост " със своята гражданска позиция и със своята съвест, макар пречките от всички институции. Те целеустремено пречеха това да се случи. До последно бавеха всички разрешителни. Взех съгасувателното писмо от Софийска община с две седмици забавяне, в петък вечерта, два дни преди събитието, след края на работния ден.

Едва ли има потребност да приказвам за какъв стрес и какво напрежение става дума, висял съм пред кабинетите на всички хора там, с цел да им покажа, че няма да се откажа, без значение те по какъв начин се опиват да ме манипулират, шантажират и да ме убеждават да се откажа. Искаха да вършим взаимни отстъпки, обясняваха ми, че надали не съм нарушител, че желая да направя такова събитие там.

Организацията на едно такова събитие е съществено начинание – сцена, озвучаване, осветяване, разрешителни и доста други неща. Пред " Дойче Веле " министърът на труда и обществената политика Деница Сачева беше доста безапелационна в изказванието си, че част от митингите се финансират от хора, които се опасяват от правораздаването у нас. Как се провежда концерт на " Орлов мост " действително?

Този концерт беше проведен безусловно " на мускули “. На база на мои персонални познанства и партньорства с хора, с които аз съм работил и съм провел за тях образования и събития в сферата, в която работя. В последна сметка и с помощта на гражданската съвест на доста хора, които се включиха и повярваха, че това е една идея, която би трябвало да създадем дружно.

.
Снимка: Поканата за концерта и участниците в него

В последна сметка показахме, че има воля и наличие на хората на изкуството – хората, за които настойчиво се говореше, че ги няма на улицата. Тези хора излязоха с техните имена със личните им послания, лозунги и апели за оставка. Те ясно обявиха, че поддържат митингите, че желаят да се случи тази нормалност, която към този момент 30 години чакаме, откогато преходът стартира.

Относно изявата на министър Сачева мога единствено да кажа, че това е безочливост, безсрамие, безспорна замяна на обстоятелства и дезинформиране на обществото.

Това не може да бъде държание на един съответен и съвременен политик в 21 век. Когато приказвам за съвременен политик, който да е образец за следване с метод, по който стимулира обществото да живее дружно, мога да дам за два образеца – министър ръководителите на Канада и Нова Зеландия. Може да се види при тях по какъв начин едни младежи, които вършат политика на международно равнище, можем да забележим по какъв начин би би трябвало да наподобява политиката и политикът на 21 век.

Това е много надалеч от България. Да се върнем на " IV-тото Велико национално въстание ", което е през днешния ден. Очаквате ли да се съберат доста хора? Тези, които бяха на митинг-концерта, ще бъдат ли още веднъж на площада?

Силно се надявам всички тези хора да бъдат още веднъж на площада. Това беше и нашият апел. Личният ми образец е, че без значение какво става, без значение какъв брой сме изтощени аз ще бъда всеки ден на митинга до подаването на тази оставка.

Искрено се надявам всички хора, които бяха на 27-ми на митиг-концерта да вземат участие и в това въстание и дружно, обединени, с нови сили и с тази чиста сила, която получихме от всички създатели на сцената, още веднъж да заявим нашето гледище за оставка и за смяна на ръководството.

Много хора разясняват, че интелектуалците доста късно са дали своя глас, доста късно са се обединили, късно са се надигнали. Споделяте ли това мнение?

Какво значи късно – по отношение на какво, по отношение на по кое време? Може и да е късно, само че може и да не е. Тук важи с цялостна мощ " по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай “. Може би тъкмо в този момент е точният миг.

Видяхме доста разнообразни страни на митинга, само че към този момент откакто и самите интелектуалци ясно и изрично обявиха своята воля и претенции аз оставка. Те са една доста значима част от обществото ни. Първо бяха на митинг-концерта, а към този момент се проведоха и с тяхното отворено писмо. Очевидно е, че самите те са интензивно ангажирани. Трябва да имаме поради не по кое време, а какво се е случило. Това, че над 220 души са се подписали с техните имена, с техните функции, трофеи, звания и позиции, хора, които са емблематични образци, не просто в България, а и експерти, които са високо уважавани в целя свят, в подтекста на тяхната персонална кариера. Това би трябвало де се означи, че толкоз доста хора-експерти, необятно приети в своите области – просвета, изкуство, обучение, връзки, застанаха дружно и поддържаха митинга. Това е значимо за обществото, че ние всички в тези митинги сме единни. Освен тази тайфа обезумели политици, които са се барикадирали и стоят в някаква мозъчна гибел – тялото действа, само че няма мозъчна активност. Метафората за това по какъв начин се язди починал кон в тази ситуация важи тъкмо за тях – починал кон не се язди, слизаш от него и взимаш жив, с цел да продължиш пътя си.

Интервю на Диана Йонкова

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР