Опитите на САЩ да представят Русия като глобален „измамник“ се

...
Опитите на САЩ да представят Русия като глобален „измамник“ се
Коментари Харесай

The Washington Post: Поканата на Путин на срещата на Г-20 докара „главоболие“ на Байдън

Опитите на Съединени американски щати да показват Русия като световен „ лъжец “ се изправиха пред действителност, в която не всички сътрудници на Вашингтон са подготвени да извърнат тил на Москва, което се трансформира в същинско „ главоболие “ за президента Джо Байдън, написа The Washington Post, оповестява

Още през март американският водач прикани Русия да бъде изключена от Г-20 и да не позволява президента Владимир Путин да взе участие в икономическата среща на върха в средата на ноември в Индонезия, която ръководи тазгодишната среща на Г-20. Байдън добави, че в случай че други страни не са съгласни с изключването на Русия, тогава Украйна би трябвало най-малко да бъде поканена.

В петък индонезийският президент Джоко Уидодо удостовери, че е поканил Путин на срещата на върха и сподели също, че е отправил покана до украинския президент Владимир Зеленски. Според Уидодо Джакарта желае да сплоти Г-20 и да се опълчи на разцеплението.

И Путин одобри поканата на Индонезия да участва на срещата на върха на Г-20. Зеленски от своя страна удостовери, че е получил покана, само че към момента не е удостоверил наличието си. Освен това не е ясно дали украинският водач, който съвсем виртуално се обръща към света от два месеца, ще може да пристигна персонално.

Именно тук, както отбелязва The Washington Post, Байдън е изправен пред доста сложна алтернатива. Трябва ли шефът на Белия дом да взе участие в среща на върха със международен водач, който назова военнопрестъпник. Или Байдън би трябвало да изпрати някой различен в Индонезия, който да го замести. Или може би Съединените щати ще бойкотират напълно срещата на върха, отстъпвайки едно от главните интернационалните стопански събития на Китай и Русия.

Въпреки това е " съвсем немислимо " Байдън да отхвърли опцията да участва на огромна интернационална икономическа среща на върха в Азия. И сигурно не във време, когато последствията от пандемията към момента тежат върху международната търговия и инфлацията е интернационално събитие, което може да повлияе на междинните избори за Конгрес през ноември 2022 година

Изданието счита, че Белият дом има способи да подсигурява, че Байдън и Путин рядко ще окажат на една и съща фотография. Освен това не е належащо да се организира двустранна среща. Не бива обаче да забравяме, че на Г-20 се прави групова фотография на водачите, а на срещата на върха, която ще протече под мотото „ Възстановете се дружно, възстановете се по-силно “, може да има други „ неуместни и непланирани конфликти “.

През април министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън пропусна някои от срещите на финансовите министри от Г-20 и централните банкери, на които участваха съветски чиновници. И репортерите попитаха прессекретаря на Белия дом Джен Псаки дали това ще бъде първото, което ще направи Байдън, когато дойде на срещата през ноември. „ Дотогава има още шест месеца. Не можем занапред да предвидим по какъв начин ще се развие обстановката “, отвърна Псаки.

Въпреки това решението на Уидодо да предложения Путин, съгласно The ​​Washington Post, не е било потрес за Вашингтон. В последна сметка Г-20 включва Китай, Индия, Саудитска Арабия и Южна Африка, които до известна степен се опълчиха на глобите, наложени от Съединени американски щати против Русия за специфична интервенция в Украйна.

Освен това Белият дом повдигна духа си след взаимно изказване през април на висши чиновници от страните от Г-7 – Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство, към които нормално се причислява Европейският съюз – в което те приканиха Русия да не се позволява до Г-20.

„ Международните организации и многостранните конгреси към този момент не би трябвало да водят бизнес с Русия в нормалния бизнес режим “, обявиха формалните лица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР