Опитите ми да превърна Русия в западен партньор се провалиха.“

...
Опитите ми да превърна Русия в западен партньор се провалиха.“
Коментари Харесай

Бил Клинтън: Опитите ми да превърна Русия в западен партньор се провалиха

„ Опитите ми да трансформира Русия в западен сътрудник се провалиха. “
Това съобщи експрезидентът на Съединени американски щати Бил Клинтън, като удостовери, че разширението на НАТО през 1999 година е било извънредно потребно, заяви TVP World.

На конференцията " Нашата сигурност не е явна " Клинтън поддържа разширението на НАТО като мъдра инвестиция и рационален риск, който доста е укрепил Алианса.

Клинтън не изрази страдание за опитите за съдействие с Русия. В речта си той напомни подписания през 1997 година Учредителен акт НАТО-Русия.

" Не успяхме, Русия потегли в друга посока, само че е значимо да се стремим да действаме вярно ", сподели той.

Експрезидентът акцентира значимостта на устрема към уместност и предсказа опцията за основаване на по-добра история след 25 години.

Клинтън похвали влизането на Швеция и Финландия в НАТО, като посочи забележителните им благоприятни условия, които може да засилят отбранителните и военните качества на Северноатлантическия съюз. Той също по този начин съобщи, че Алиансът се развива с помощта на груповите старания и е от изгода за всички, макар някои отзиви, че Съединени американски щати харчат прекомерно доста за него.

По време на конференцията чешкият президент Петер Павел приказва за сложността на присъединението към НАТО, като призна, че има както външна, по този начин и вътрешна съпротива. Той похвали новите членове за това, че са се потвърдили като надеждни сътрудници, и акцентира, че Чешката република отделя 2 % от своя Брутният вътрешен продукт за защита.

" Ситуацията евентуално ще изисква от нас още по-големи разноски за защита ", оцени той.

Бивш ръководител на Военния комитет на НАТО, Павел акцентира, че е належащо Алиансът да увеличи общия си боен потенциал и да поддържа числено предимство. Той прикани страните членки да усилят производството на отбранителна продукция и да подобрят бойните качества на армиите си, като извлекат поучения от войната на Русия против Украйна.

Чешкият министър-председател Петр Фиала разгласи, че Чешката република се е заела да достави 800 000 артилерийски снаряда на Украйна до края на годината, като е дала обещание спомагателни 200 000 снаряда. Тази самодейност, подкрепена от 18 страни, е в допълнение към закупуването на 300 000 снаряда от трети страни.

Фиала предизвести да не се демонстрира равнодушие към съветската инвазия в Украйна. Той акцентира, че Русия няма да спре с Украйна и че са застрашени и други страни като Молдова и балтийските страни. Въпреки двегодишната война, единството на Запада се резервира.

" Трябва да изпратим обръщение до Кремъл, че ще предоставим на Украйна всички запаси, с които разполагаме, с цел да може тя да се отбрани и да отблъсне нашественика ", съобщи някогашният общоприет секретар на НАТО Джордж Робъртсън.

Британецът акцентира, че построяването на защитата и устойчивостта на НАТО " е в наш личен себелюбив интерес ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР