Опитът в Европа показва, че ползата е противоречиваДжон Плат е

...
Опитът в Европа показва, че ползата е противоречиваДжон Плат е
Коментари Харесай

Ефективни ли са глобите за бягство от училище

Опитът в Европа демонстрира, че изгодата е спорна

Джон Плат е предприемач от английския остров Уайт. През 2015 година той взема решение да подари на щерка си пътешестване до увеселителния парк „ Дисниленд ” във Флорида. Тъй като цените за посещаване в сходни места по време на ваканциите са много високи, избира по-евтина оферта през образователния период.

След като се връщат от вълнуващото странствуване, Плат схваща, че е санкциониран 60 лири, или 137 лева, тъй като не е изискал позволение щерка му да отсъства от учебно заведение. Бизнесменът е извънредно ядосан и взема решение да търси правата си в съда. Случката се разиграва през 2015 година, а на идната година висшият съд на Острова се произнася в негова изгода. Но учебното заведение апелира и Плат губи борбата пред най-висшата правосъдна инстанция на Англия през предходната година. Магистратите постановяват, че даже половин ден неявяване от учебно заведение без уважителна причина, като болест или смъртен случай в фамилията, е нарушаване на закона и предприемачът би трябвало да заплати 2000 лири.

Първоначалната му правосъдна победа обаче окрилява хиляди британски родители също да отведат децата си на евтина отмора във време, когато би трябвало да са на учебно заведение. Твърди се, че към милион възпитаници са пропуснали уроци през предходната година затова, а броят на наложените санкции се е нараснал двойно и е достигнал 260 887. Финансовите наказания се дефинират от общинските препоръки по предложение на учебните препоръки, които преглеждат молбите за неявяване от образователно време. Първоначалната санкция е от 60 паунда. Ако не бъде платена до 21 дни, скача двойно, а след още 28 дни родителите могат да бъдат и правосъдно преследвани. Статистиката демонстрира, че тази последна мярка изобщо не е единствено пожелателна, а се употребява на всеки десети случай. През предходната образователна година 19 518 родители е трябвало да изясняват пред арбитър за какво детето им не е в клас.

След своето дело самият Плат е преместил децата си в частно учебно заведение, само че продължава да счита, че държавното управление би трябвало да преразгледа политиката си за прецизно гонене за отсъствия в общинските просветителни заведения, защото е видно, че не прави добра работа. Причината е, че за някои фамилии това е единственият метод да отидат на отмора в чужбина, откакто през ваканциите цените са двойно по-високи. Дори и да платят санкция, отново излиза по-евтино.

У нас ръководещите също предложиха законодателни промени за ограничение на отсъствията от учебно заведение. Засега те са ориентирани единствено към родителите, които получават обществени помощи. Намерението е те да им бъдат спирани за една година, в случай че тяхното дете отсъства повече от 3 дни в предучилищна група или пък има над 5 неизвинени отсъствия от учебен клас в границите на месец. По принцип задържането на учениците в клас е доста благородно начинание, само че дали това е верният път? И сега обществените помощи се стопират за месец и това не наподобява де стреснало доста родители. Напротив, през предходната година такова наказване е било наложено на 39 391 души при 36 613 за 2017 година

Затова и критиците на сходни ограничения са прави, като споделят, че единствено посредством наказания нещата с постоянното наличие в клас няма да се случат. Още повече че се протяга ръка на средства, които са предопределени да обезпечат базов обществен минимун на небогати деца. И в случай че фамилиите им останат и без тях, рискът малчуганите да не вървят на учебно заведение, с цел да работят или пък тъй като просто няма с какво да се облекат, става още по-голям.

Преди години Англия също понижава средства за фамилии в уязвимо състояние. Оказва се, че това довежда до увеличение на изключените възпитаници за неприятно държание, като единствено в Лондон техният брой е скочил с 62% след 2013 година Днес множеството от тези младежи са част от престъпния контингент и се твърди, че навръх тях се дължат всеобщите набези с нож през последните години във Англия.

Освен това освен бедните възпитаници в България отсъстват от клас. У нас през последните години също се следи наклонност да се освобождават деца от образователни занятия, с цел да се възползват родителите им от по-евтини предложения за почивка в чужбина. Някои го вършат посредством медицински бележки, други посредством спогодба с учителите. Така че въвеждането на глоба единствено за бедните би било огромна неправда, а и може да заложи бъдещи публични проблеми, сходни на тези в Англия.

По принцип системата от санкции за нередовно наличие в клас е прекомерно недодялан инструмент и в доста случаи той основава бездна сред учебните заведения и фамилиите, споделя пред „ Телеграф ” Пол Уайтман, общоприет секретар на Националната асоциация на учебните шефове във Англия. Според него същинският проблем се корени в това, че родителите непрестанно биват изправени пред сложен избор и защото протичащото се в учебно заведение е непознато за тях, бързо вземат решения в негов ущърб.

Затова е по-добре първо те да бъдат ангажирани по някакъв метод към образователния развой, тъй че да осъзнаят какъв брой е значим всеки ден в клас. В някои британски учебни заведения да вземем за пример се изисква от родителите да подпишат декларация, че отсъстващото дете ще прочете избран размер литература или пък ще взема решение задания, които съучениците му са изучавали, до момента в който то е отсъствало. И в случай че учителят откри, че това не е направено, това ще бъде сериозен мотив за отвод при последваща молба ученикът да отсъства по фамилни аргументи.

Трябва да се прибягва до санкции единствено в краен случай, споделя пред Би Би Си Крис Магавърн, ръководител на английска организация за същинско обрадование. Той е някогашен учебен шеф и счита, че ваканциите по време на периода въздействат зле както на учениците, които вземат участие в тях, по този начин и на останалите деца в клас. Причината е, че учителите би трябвало да нарушат постоянните си стратегии, откакто те се върнат от отмора, с цел да им оказват помощ да наваксват пропуснатото. Да изведеш детето си от клас поради евтина отмора, е необикновено егоистично деяние, което облагодетелства най-вече родителите, а не малчуганите, изяснява Магавърн.

Още повече че родителите в Англия са задължени със закон да обезпечават постоянно наличие на децата си в учебно заведение, а учебните шефове да наблюдават дали това се прави и при проблем да осведомят общинските препоръки, които имат право да глобяват. Въпреки това натискът към учебните управляващи да освобождават възпитаници по фамилни аргументи е значителен. В Уелс да вземем за пример са се принудили да разрешат публично да се употребяват до 10 дни за фамилна отмора по време на образователния период, с цел да разтоварят учебните шефове да преглеждат деликатно всяко искане за неявяване. В Шотладия не се постановат санкции, само че учебните заведения нормално не позволяват децата да пътуват за почивка по време на образователния период.

Говорител на английското министерство на образованието съобщи, че продължителното неявяване от учебно заведение е предизвикателство за цялото общество, за което всички би трябвало да рабоят дружно.

В Германия и полицията пита за какво детето не е в час

През предходната година в Германия нашумя случай на спрени от полицията фамилии, които се пробват да изоставен страната с деца няколко дни преди формалната великденска почивка. Те бяха арестувани и подложени на разпит на летище Мемминген.

В последна сметка полицията реши да им позволи да продължат пътуването си, което е авансово, само че изпрати писма до просветителните управляващи в Бавария, с цел да подхващат нужните дейности. Причината е, че в Германия родителите са задължени със закон да обезпечават наличието на децата си в учебно заведение. Ако не го вършат, им се дава двуседмичен период да обяснят какви са аргументите. Глобата е до 1000 евро, в случай че общинските управляващи преценяват, че претекстът за неявяване не е състоятелен. Обикновено за уважителни аргументи се считат единствено болест или смъртен случай в фамилията.

В Австрия управляващите се принудиха да усилят глобите за неявяване от учебно заведение преди година. Там също бяха въведени санкции от 110 до 660 евро за бягство от час. Размерът зависи от продължителността на неприсъствието в клас.

Франция разчита на разговор сред учители и родители, само че като последна мярка също се постанова санкция от 135 евро. Ако се заплати незабавно, може да бъде понижена до 90 евро или пък да скочи на 375 евро при доста закъснение. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР