Опитът през годините ни научи, че ново бизнес начинание не

...
Опитът през годините ни научи, че ново бизнес начинание не
Коментари Харесай

Сапунта Мара: сериозен бизнес с несериозни послания или как се продава онлайн чрез хумор и сатира

Опитът през годините ни научи, че ново бизнес начинание не се основава с единствена цел облага, тъй като съвсем несъмнено ще се провали. С това, което ние вършим, даваме стойност на избрани целеви групи хора. И те го правят оценка. Не единствено в организацията, само че и в Сапунта Мара.

А Сапунта Мара се трансформира в известен бранд и сполучливо бизнес начинание, тъй като успяхме да “излекуваме болежка ” на нашите консуматори. Ние не им продаваме просто сапун, а опцията да се снабдят със пресен, занимателен и ексцентричен подарък, с който да ухилен своите най-близки хора.

1. Кога, по какъв начин и кой започва бизнеса на Сапунта Мара?

Идеята Сапунта Мара се осъществя в средата на ноември 2021 година и за благополучие се трансформира в работещ бизнес безусловно за няколко дни. За доста малко време успяхме да валидираме освен концепцията си, само че и целевите ни групи и продуктите, което си беше УАУ миг за нас. Върнахме си цялата първична инвестиция за по-малко от седмица, а мълвата за продуктите ни стигна освен до ефира на телевизия Bloomberg (ако не може да се спомене - да се премахне), само че и до екзотични дестинации като Дубай и Китай.

Зад Сапунта Мара спри екипът на нашата организация, която е ориентирана единствено и само към клиенти, разрастващи бизнеси в електронната търговия.

Както не един път сме споделяли, Сапунта Мара беше умислен като онлайн магазин, в който да тестваме разнообразни подходи и практики в електронната търговия, с цел да отчитаме резултати и да ги споделяме с клиентите на организацията, които консултираме и студентите, които образоваме.

Успяхме да го превърнем в независим работещ бизнес, само че все пак продължаваме да го използваме и с другото му предопределение - да е добър образец за работещ онлайн магазин с вложени доста познания от механически, дизайн и маркетинг темперамент.

2. С какъв екип разполага компанията и какъв брой от тези хора са ангажирани в онлайн активността ѝ?

Екипът ни е много дребен, само че разчитаме на доста фрийланс помощ и на няколко колегата, с чиято помощ развиваме плана непрестанно.

Концепцията, копирайтингът, направата на онлайн магазина и всички автоматизации в него, органичното наличие за обществените мрежи и имейл акциите ни. Всичко това са инхаус процеси, с които, на този стадий, се оправяме много сполучливо.

Дизайнът и производството на опаковки и сапуни, както и бъдещите ни платени рекламни акции, са поверени на сътрудници. В момента сортираме и нови сътрудници, защото приготвяме излизане на непознати пазари, а за там ще имаме потребност от напълно нов набор услуги.

3. Кое е вашето конкурентно преимущество пред марки във вашата ниша?

Едно от преимуществата ни е, че не се взимаме насериозно. Голяма част от нашето бранд персоналити е построено срещу доста от разпоредбите в маркетинга. Наричаме продукта си “кофти ”, а себе си “прости ”. И за голямо благополучие, хората в нашите целеви групи правят оценка тази самоирония и (както ние го наричаме) въз интелигентния ни комизъм.

Друго наше преимущество е, че познаваме много детайлно и на експертно равнище актуалната електронна търговия и по какъв начин тя действа в новата действителност на цифровия свят.

Накрая, само че не на последно място, имахме смелостта да изберем извънредно елементарен и всекидневен артикул и го “облякохме ” в страст посредством гениалните копирайтинг умения на хората от екипа. А това ни отличава коренно, просто тъй като няма аналог на пазара. Поне не на този стадий.

4. С кои 'послания' на сапуните най-вече се гордеете?

Трудно е да се каже. Все едно майка да избере обичаното си дете. Харесваме доста сапуните ни със зодиакалните послания, тъй като там успяхме да “напипаме ” присъщото за всяка зодия, в което хората да се припознаят или да открият свои близки. Или най-малко противоположната връзка, която получаваме от тях, е таква. Тя е най-важната освен за нашия бизнес, само че и за всеки различен бизнес и ние се вслушваме в нея.

Имаме и няколко доста “смели ” послания, за които се притеснявахме по какъв начин ще бъдат възприети. За благополучие не преминахме границата на премерения комизъм, след която се навлиза в зоната на пошлостта.

Да, обичаме всичките си пенливи павета и се стараем те да се множат във времето, с цел да има повече хора, на които можем да сложим усмивка на лицето.

5. С какви думи бихте стимулирали един младеж да стартира бизнес в България?

Единственото, което можем да им кажем, е да спрат да търсят оправдания и да го създадат. Най-голямата неточност, която могат да позволен, е въобще да не опитат и да гадаят какво би се случило, в случай че се впуснат в бизнес начинание.

Преди да създадем MarmaLAB и да осъществяваме марката Сапунта Мара, зад тила си имаме няколко провалени и банкрутирали плана, от които взехме може би най-най-полезните уроци в бизнеса. И до ден сегашен позволяваме доста неточности и се учим, само че това е част от чара на предприемачеството и не трябва да плаши никого.

Освен това стартирането на личен бизнес в този момент е по-достъпно отвсякога. Интернет ни дава освен достъп до съвсем всяка точка на света, само че и до толкоз доста информация и благоприятни условия, колкото поколенията преди нас не са и сънували, че могат да имат разполагаем. Вече има сполучливи и работещи бизнес модели, които даже не съществуваха преди 10 години, а част от тях не изискват съвсем никаква първична инвестиция.

Да, “морето ” от информация и благоприятни условия може да се окаже нож с две остриета, само че в случай че човек има сериозно мислене, обезпечено ще се оправи с верния асортимент.

6. Кажете името на една персона, на която се възхищавате и е ваш образец.

Успешните персони, на които подражаваме, са доста и сигурно не са единствено наши идоли. Голяма част от тях, обаче, са пробили във времена, които са доста по-различни от тези, в които живеем ние в този момент, по тази причина няма да приказваме за тях.

Ще си позволим да споделим повече от едно име и то на български бизнесмени, които потвърждават, че България е супер място за насърчаване на бизнес.

Започваме с Христо Стоянов, който е основател на Lifehack.bg и Masterhack, където се намира най-полезното бизнес наличие на български. Пример за това, че с неизменност, перфекционизъм и доста работа, може да се реализира триумф даже в супер комплициран за осъществяване бизнес.

Продължаваме с хора като Жоро Малчев от Xplora, от който сме се учили на маркетинг и бизнес и Иво Джоков, който в нашите очи е измежду най-успешните серийни бизнесмени.

Има още доста хора, които заслужават да споменем, само че времето обезпечено няма да ни стигне, с цел да ги изброим.



Сапунта Мара e част от eCommerce Academy Awards 2023 - Конкурсът на електронните търговци в България. Повече за премиите и по какъв начин да се включите можете да видите тук:.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР