Второто изстрелване на шпионски сателит на Северна Корея завърши с неуспех

...
Опитът на Северна Корея да изпрати военен шпионски спътник в
Коментари Харесай

Опитът на Северна Корея да изпрати военен шпионски спътник в орбита завърши с неуспех за втори път.

Изстрелването се състоя в ранните часове на четвъртък сутринта, първия ден от едноседмичния прозорец за изстрелване, но се провали поради проблем с третата степен на ракетата, носеща сателита, каза Северна Корея.

Той каза, че ще опита отново през октомври.

„Полетите на първия и втория етап на ракетата бяха нормални, но изстрелването се провали поради грешка в системата за аварийно взривяване по време на полета на третия етап“, каза държавната KCNA за опита в четвъртък.

Военните на Южна Корея казаха, че са засекли изстрелването от станцията за изстрелване на сателити Sohae около 3:50 ч. сутринта местно време (18:50 GMT в сряда) и са проследили ракетата, докато „преминава през международното въздушно пространство“ над Жълто море.< /p>

Около 10 минути по-късно жителите на най-южната префектура на Япония Окинава получиха спешни предупреждения, които ги съветваха да се скрият на закрито. Аварийното предупреждение беше отменено след около 20 минути.

Някои от отломките може да са паднали в Тихия океан, близо до Филипините, според японската телевизия NHK.

Шпионски сателит е приоритет в плана на севернокорейския лидер Ким Чен Ун за модернизиране на армията на страната и разработване на авангардни оръжия.

Първият опит за изстрелване през май също завърши с катастрофа, като официални лица го нарекоха „най-големия си провал“ и обещаха да опитат отново.

В телевизионна пресконференция японският главен секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно каза, че многократните изстрелвания на ракети са заплаха за регионалната сигурност.

„Ние ще протестираме решително срещу Северна Корея и ще я осъдим по най-категоричния възможен начин“, каза той.

Съветът за национална сигурност на Южна Корея също осъди изстрелването, заявявайки, че нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи използването на технология за балистични ракети от Пхенян.

Съединените щати също така заявиха, че изстрелването нарушава резолюциите на ООН и призоваха Северна Корея да се въздържа от „по-нататъшна заплашителна дейност“, като призоваха Пхенян да се ангажира със сериозна дипломация.

„Космическите ракети-носители [SLV] включват технологии, които са идентични и взаимозаменяеми с тези, използвани в балистични ракети, включително междуконтинентални балистични ракети [ICBM],“ каза говорител на държавния департамент в изявление.

Изстрелването дойде дни след като лидерите на Южна Корея, Япония и САЩ се срещнаха във Вашингтон, окръг Колумбия, и докато американските и южнокорейските сили провеждат годишните си военни учения Ulchi Freedom Shield.

Северна Корея твърди, че подобни учения са репетиция за война.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР