Опитах се още от началото на мандата си да променя

...
Опитах се още от началото на мандата си да променя
Коментари Харесай

Гешев: Политическата мафия, олигархията и престъпността се обединиха срещу прокуратурата

Опитах се още от началото на мандата си да трансформира каквото мога в живота на българските жители, съобщи основният прокурор Иван Гешев на днешната си конференция.

В офанзивата против прокуратурата се сплотиха политическата мафия, олигарсите, нарушителите, които желаят да продължат да крадат, установи той.

Гешев подсети, че е почнал мандата си с битката с битовата престъпност – да бъдат предпазени „ възрастните хора, които убиват по къщите “. Следващата му цел е била проведената престъпност.
„ И Европейска комисия разгласи, че този въпрос е решен “ – уточни той, като конкретизира, че резултатите са реализирани с помощта на спецправосъдието.

„ За първи път се проверяваха каузи за тероризъм, за зловредното съветско въздействие, което никой не разследваше и не беше проблем до този миг. “ – уточни Гешев.

„ Бивши министър–председатели подаряваха кученца на Путин “ продължи той, като подсети за каракачанската овчарка, подарена от Бойко Борисов на Владимир Путин.

„ Продължихме с олигарси, които, се смятаха за недосегаеми. Сега се крият в разнообразни дестинации – Дубай, Сърбия… “ – означи основният прокурор.

По думите му, същите тези олигарси са плащали суми от 300 хиляди $ за акции против българската прокуратура.

Той сподели още, че през днешния ден се надява това да е началото на края на този олигархичен модел.

Иван Гешев заявява, че се причислява към думите да Борислав Сарафов, че политиката би трябвало да излезе от прокуратурата, като добави, че тя трбява да излезе от правосъдната власт.

По думите му, политическата интервенция е безобразна, брутална и нарушава всевъзможни европейски полезности и даже обикновения морал.

„ Съмнявам се, че множеството български политици имат изобщо морал “, означи той.

Гешев добави, че офанзивата против него и против прокуратурата е почнала преди месеци, само че означи особено визитата си в Украйна:
„ След това в Украйна споделих, че в случай че Путин пристигна в България, ние ще осъществим законовите си отговорности и ще го предадем на Международния углавен съд. Не зная дали има връзка, само че това беше началото. “

Следва опитът за атентат – Гешев показа, че е имал потребност от време, с цел да се възвърне от шока.

„ Смятам, че това е целеустремен опит да бъда погубен – дали е по този начин или не, ще покажат експертизите “, разяснява той, като изрази убеденост, че истината ще излезе нескрито.
Към следствието към този момент се причислиха Европол и други задгранични сътрудници.

Главният прокурор установи, че е налице опит за политическо преодоляване на прокуратурата и правосъдната система.

Гешев заяви, че е провел десетки диалози по телефона до момента в който е бил в Съединени американски щати и след завръщането си – с политици, членове на Висш съдебен съвет и магистрати.

В понеделник позвънил негов другар от провинцията, непосредствен до ГЕРБ - споделил, че му се е обадил Бойко Борисов и се е интересувал къде е фамилията на Гешев. (То в това време се е намирало в другарска страна.) Посъветвал го да спре да приказва.

Разговарял е и със заместника си Борислав Сарафов, който е изпълнявал длъжността основен прокурор до момента в който той е бил в отпуск.

Във вторник предходната седмица той му се е обадил и е споделил, че ще отиде на изявление при Силвия Великова в БНР.

„ Попитах - по какъв начин се свърза с нея, той сподели - " споделиха ми да отида при нея. Отивам, с цел да оправя нещата ". И отиде. Даде изявление. Помислих, че е размислил - сподели, че обстановката е комплицирана, и някой би трябвало да изгори. И този някой е Ясен Тодоров, в изявлението сподели, че обмисля дали да му изиска оставката. Но нямало да я изиска, това било единствено за пред медиите. “ – разясни Гешев.

„ В сряда разбрах, не от него, че е внесъл предложение във Висш съдебен съвет да бъде отхвърлен Ясен Тодоров, тъй като давал изказване без негово единодушие. Според медийната тактика на прокуратурата не се изисква единодушие на Сарафов, настрана, не ми е известно Сарафов да е желал позволение за каквито и да е свои изказвания, в това число и пред БНР. “ – сподели още той.

Впоследствие Сарафов декларирал, че откакто шестима души от прокурорската гилдия са застанали против Гешев, той няма какво да направи и да каже повече.

Междувременно представител на апелативна прокуратура е споделил, че Сарафов му е оказал напън да популяризира мнение, с което нито той самият е бил осведомен, нито останалите й членове.

По отношение на изказването на Мария Габриел за неговата оставка, Иван Гешев разяснява, че всеки може да реши дали това нарушава правилото на разделянето на управляващите и върховенството на закона.
Според него за това предложение са знаели доста стеснен кръг от хора – Бойко Борисов и не повече от петима души.

„ На никого не му се е изсипвало това, което ми се изсипа на мен в последните 3 година, и тук в персонален проект ще кажа - инспекции на семейство, другари, тъжби, пасквили, доноси, хиляди публикации, компромати, и какво ли още не. Всичко това демонстрира, че може би някой възприема, че аз съм бъг в системата, и този бъг би трябвало да бъде отхвърлен, с цел да може да действа системата по остарелия метод и с цел да може да се краде. “ – разяснява още основният прокурор.

Той показа, че е обмислял дали в действителност си заслужава всичко това в персонален проект, само че е решил твърдо, че си заслужава в името на децата и внуците му, тъй като този олигархичен модел, който ръководи България, би трябвало да завърши.

" Това, което си мисля за тези от Висш съдебен съвет, които са подписали това искане - бяха на митинга пред правосъдната палата, или огромна част от тях. Надявам се, че във Висш съдебен съвет има хора, за които чест значи нещо. " - съобщи Гешев.

" Това разруши опорката, че съм всесилен, щом всички се сплотиха безапелационно, това значи, че прокуратурата и аз работим за страната ни. Получих стотици позвънявания да не се отхвърлям, по-голямата част от тях бяха от дами. Гордея се, че съм основен прокурор на тази прокуратура, която действа демократично на база на конституцията в страната. " – заключи Иван Гешев.

Освен това е получил известие от негов сътрудник прокурор, че Сарафов му е споделил да се приключи делото " Барселона гейт " – до предишния петък.

Иван Гешев съобщи, че счита да довърши мандата си и че се гордее с прокурорите и следователите, с които работи.

„ Аз ще довърша мандата си, все пак, тъй като за мен има единствено едно значение - българските жители да имат сигурност и е време да бъде изметен този " политически отпадък ". От моя страна, прокуратурата ще продължи да работи обективно, спазвайки европейските полезности да работи по същия метод без значение от всичко, което се случва и в персонален проект. " – увери основният прокурор.

В началото на конференцията си той сподели своята оставка пред публицистите: „ Може би очаквате – това е моята оставка “, сподели той, само че не подписа заявката за отдръпването си, а го скъса.

Иван Гешев има намерение да изиска оставката на Борислав Сарафов.

Той добави, че Борислав Сарафов е разпоредил до седмица делото „ Барселонагейт “ да бъде прекъснато.

„ Време е народът да измете този политически отпадък “, акцентира Гешев.
Главният прокурор дефинира ставащото като „ долни опитиза прелом ".

„ Бог с нами! Да живее майка България! “ – сподели той в умозаключение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР