Оперната постановка ще бъде лично дирижирана от доайенa и настоящ

...
Оперната постановка ще бъде лично дирижирана от доайенa и настоящ
Коментари Харесай

Варненската опера чества днес рождения ден на маестро Борислав Иванов с Травиата

Оперната режисура ще бъде персонално дирижирана от доайенa и сегашен артистичен шеф на Държавна опера - Варна, който през днешния ден навършва своите 88 години.

Режисьор на постановката, която ще стартира в 21 часа на сцената на Летния спектакъл, е Кузман Попов, взе участие симфоничният оркестър, балетът на Операта, хорът с диригент - Цветан Крумов.

Солистката на Държавна опера Варна с интернационална кариера Илина Михайлова, която особено бе определена от Хосе Карерас да взе участие в бенефисния му концерт тази година в София, ще извърши ролята на Виолета Валери. В функциите ще забележим още: Иван Момиров, Венцеслав Анастасов, Марина Иванова, Благовеста Статева, Христо Ганевски, Гео Чобанов, Людмил Петров, Петър Петров, Анатоли Романов.

Постановката е част от Х-то издание на Опера в Летния спектакъл, което продължава до края на август.

Маестро Борислав Иванов е роден във Варна, където приключва Първа мъжка гимназия, по едно и също време с това e ексклузивен възпитаник и в новосформираното Музикално учебно заведение.

Дебютът на Борислав Иванов е през 1949 година, когато още като възпитаник в Първа мъжка гимназия управлява хора и оркестъра. По това време в града се открива и музикално учебно заведение, което той приключва като ексклузивен възпитаник. Пътят му продължава в Музикалната академия в София, в първия хорово-диригентски клас, управителен от проф. Георги Димитров и проф. Влади Симеонов. В този клас са още Васил Арнаудов, Кирил Стефанов, Христо Недялков, Алипи Найденов, Георги Робев.

Професионалният път на младия диригент стартира от ДМТ „ Стефан Македонски ”. Много пътува в страната, дирижира разнообразни оркестри. Дебютът му във Варна е с „ Имало едно време “ на Парашкев Хаджиев, с който го свързва дългогодишно креативно другарство. Натрупаният опит му разрешава в разнообразни интервали да поеме управлението на оперните театри във Варна, Пловдив и София, както и на ММФ „ Варненско лято “ и Вердиевия фестивал в Античния спектакъл на Пловдив.

В биографията му могат да бъдат маркирани и няколко влиятелни специализации – в „ Комише опер “ Берлин по покана на режисьора Валтер Фелзенщайн, както и при великия Херберт декор Караян, чийто възпитаник и почитател Борислав Иванов става. По рекомендация на Караян той получава ангажимент в Берлин, като по-късно е поканен за общоприет музикален шеф на Das Sinfonie Orchester Берлин – пост, на който остава цели 40 сезона.

Активната му интернационална кариера го води като арт-директор на оперния фестивал в Палма де Майорка, където остава над 30 години. Поканен е като началник и на оперния фестивал в Севиля, на оперния фестивал на остров Родос, Гърция. В момента Маестро Борислав Иванов е Почетен основен диригент на Истанбулската национална опера и артистичен шеф на Държавна опера във Варна.

Сред присъдените му награди са „ Кръст за заслуги ” първа степен, връчен му през 1992 година от президента на Федерална Република Германия Рихард декор Вайцзекер и Златен медал на Италианското държавно управление за заслуги към италианската оперна музика. Удостоен е с още доста оценки, измежду които Златна значка на „ Аудиториум ” в Палма де Майорка, Награда ЗЛАТЕН ВЕК на Министерството на културата, Награда ПЛОВДИВ, Награда ВАРНА, Почетен жител на Варна и Пловдив. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР