Операцията Prosperity Guardian събра няколко държави - по информация на

...
Операцията Prosperity Guardian събра няколко държави - по информация на
Коментари Харесай

Съюзниците на САЩ дадоха назад за операция срещу хутите в Червено...

Операцията Prosperity Guardian събра няколко страни - по информация на Пентагона към 20 страни. Операцията цели да подсигурява, че търговията на стойност милиарди долари може да тече свободно през значимия кулоар в Червено море край Йемен. Почти половината от тези към 20 страни обаче не са декларирали публично, че са изразили подготвеност да вземат участие или пък са разрешили на Съединени американски щати да го създадат.

Нещо повече Италия и Испания, които са посочени за евентуални участници в тази интервенция, дадоха изказване, с което наподобява се дистанцираха от нея. Италианското министерство на защитата съобщи, че ще изпрати транспортен съд в Червено море след искане на италианските притежатели на кораби, а не като част от интервенцията на Съединени американски щати. Франция съобщи, че поддържа напъните за обезпечаване на независимост на корабоплаването в Червено море, само че нейните кораби ще останат под френско командване. Испания съобщи, че няма да се причисли към интервенцията Prosperity Guardian и се опълчва на потреблението на съществуваща задача на Европейски Съюз за битка с пиратството за отбрана на корабоплаването в Червено море. 

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства по-рано оповестиха, че нямат интерес към начинанието.

Нежеланието на някои съдружници на Съединени американски щати да бъдат асоциирани с тази интервенция ненапълно отразява разделянето, което беше основано от началото на войната сред Израел и Хамас в Газа. Тел Авив бе подсилен от Съединени американски щати, макар увеличаващата се интернационална рецензия към премиера Бенямин Нетаняху. 

" Европейските държавни управления са доста обезпокоени, че част от техния евентуален електорат ще се обърне против тях “, показва пред " Ройтерс " Дейвид Ернандес, професор по интернационалните връзки в университета Комплутенсе в Мадрид.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР