Операторът на все още строящата се газова връзка между България

...
Операторът на все още строящата се газова връзка между България
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция иска лиценз за пренос с график за пускане

Операторът на към момента строящата се газова връзка сред България и Гърция – " Ай Си Джи Би ", е изискал 35-годишна лицензия за транспорт на природен газ от българския енергиен регулатор, и 50-годишно позволение за същата активност – от гръцкия енергиен регулатор. Заявлението, което ще се прегледа навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на 13 октомври, е импортирано с обстоен график на плануваните действия и периоди за осъществяване на обособените стадии от построяването на газопровода до въвеждането му в употреба.

" Строителството на газопровода (българския и гръцкия участъци) е почнало през м.
февруари 2020 година (след привършване на етапа на мобилизация) и е планувано да завърши
през м. октомври 2021 година В българския сектор от газопровода са заварени към 160 км водопровод, като от тях към 90 км са положени в траншеята и са назад засипани ", написа в отчета на работната група на КЕВР по заявката. От него излиза наяве, че сега се строят и газоизмервателна станция в Стара Загора, очистна станция, както и диспечерски център за физическо ръководство на газопровода край Хасково.

Според цитирания график се планува наземните уреди да бъдат приключени в интервала до края на ноември 2021 г, за когато е планувано и свързването на тръбата от Стара Загора до Комотини с Трансадриатическия газопровод, както и с мрежите на гръцкия газопреносен систематичен оператор ДЕСФА и българския " Булгартрансгаз ". След това ще има проби на оборудването, приемането му и позволение за използването му.

" Според обновения график на дейностите на плана датата за техническа употреба е планувана за началото на м. април 2022 година, при допускането, че строителството ще завърши в края на 2021 година ", написа в отчета на КЕВР. Според " Ай Си Джи Би " обаче няма смяна в последния график за въвеждането в употреба, която е до края на юни 2022 година

В настояването си за 35-годишната лицензия в България от плановата компания са показали, че този период подхожда на минималното време за употреба на енергийния обект, който по техни оценки е 50 години. В заявката е маркирано, че в европейски страни срокът за осъществяването на активността " транспорт на природен газ " е доста над и даже двойно по-дълъг от оптимално допустимия по българския Закон за енергетиката35-годишен период. Пред гръцкия енергиен регулатор сдружението даже е поискало 50-годишна лицензия.

КЕВР напомня, че " Ай Си Джи Би " има разрешението на българския и гръцкия оператор в продължение на 25 години да не предстои на контролиране на преносните му такси, само че цените ще се дефинират по механизъм, заложен в Тарифен кодекс, утвърден от двата регулатора. Освен това три години след стартирането в комерсиална употреба на тръбата плановата компания би трябвало да направи пазарен тест за интереса за разширение на потенциала на интерконектора, който сега е 3 милиарда куб. м, с цел да се усили до 5 милиарда куб. м. Ако има задоволително обвързващи поръчки за транспорт, мощността на газопровода би трябвало да бъде увеличена като спомагателният потенциал няма да бъде изключен от разпоредбите за развиване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР