Оперативната печалба от работата на газопровода Турски поток“ през 2021

...
Оперативната печалба от работата на газопровода Турски поток“ през 2021
Коментари Харесай

Печалбата на „Турски поток“ е 83,5 млн. лв.

Оперативната облага от работата на газопровода „ Турски поток “ през 2021 година е в размер на 83,57 млн. лв., съобщи БГНЕС.

Приходите от активността на тръбопровода през 2021 година доближават 212,8 млн. лв. при общо условно разпределени оперативни и финансови разноски за интервала на стойност 129,23 млн, лв..

„ Булгартрансгаз “ е построил и експлоатира разширението на „ Турски поток “, който е част от концепцията за европейски газоразпределителен център „ Балкан “. Приходите, които сдружението осъществя от плановете за уголемение на газопреносната мрежа на страната, са в следствие както на подписаните обвързващи контракти за запазване на потенциал за интервал от 20 година от извършената според общоевропейската законова рамка процедура Ореп Season, по този начин и от предлаган свободен потенциал на междусистемните точки, изясняват от Министерството на енергетиката.

БГНЕС напомня, че „ Турски поток “ свързва Русия с европейския бряг на Турция по дъното на Черно море. Той се състои от две тръби всяка с потенциал по 15,75 милиарда куб.м. Първата тръба доставя непосредствено „ синьо гориво “ на Турция, а втората е предопределена за страните от Европа и Западните Балкани. В Европа тя влиза на българска територия, от кое място пътят на газа отива в Сърбия и Унгария. Българската част от газопровода е известна също по този начин като „ Балкански поток “.

От края на април България към този момент не внася газ от Русия поради комплицираната обстановка обвързвана с войната на Кремъл против Украйна. Въпреки това преноса на съветски газ през нашата страна по „ Турски/Балкански поток “ не е спрял. В интервала от 21 до 28 юни „ Турски поток “ беше в планувана годишна профилактика.

След прекъсването на доставките на съветски природен газ към този момент подалото оставка държавно управление на Кирил Петков съумя да контракти два танкера с полутечен природен газ от Съединени американски щати. Информацията на управляващите е много нищожна и спорна. Така да вземем за пример единствено за един ден Петков и Лена Бориславова се разминаха за цената от почти близка до тази на „ Газпром “ до от 3 до 4 пъти по-евтина от съветската газ. За момента се знае, че най-малко един от танкерите към този момент е разтоварен в Турция.

За да се обезпечи устойчиво доставяне с природен газ, по този начин нужен за българския бизнес, София би трябвало да има най-малко два постоянни дълготрайни контракта със страна или снабдител, друг от Русия, с цел да може да се обезпечи и по този начин нужната диверсификация. Това съобщи наскоро актуалният ръководител на КЕВР Станислав Тодоров.

Да момента България няма съвсем нито един настоящ дълготраен контракт за природен газ, като се изключи контракта с Азербайджан, който не може пълноценно да се осъществя поради неналичието на работеща междусистемна връзка с Гърция. Обещанията на държавното управление в оставка на Петков е интерконекторът да проработи още при започване на този месец, като ориентировъчно се сочеше датата 1 юли. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР