Опера в Пловдив ще има и тя ще бъде многофункционална ...

Опера в Пловдив ще има и тя ще бъде многофункционална

Новата опера в Пловдив ще струва около 50 млн. лв.

Опера в Пловдив ще има и тя ще бъде многофункционална концертна зала, която ще стане част от емблемата на града. Това сподели министърът на културата проф. Велислав Минеков след среща с кмета Здравко Димитров и пълномощници на фондация " Дом за пловдивската опера ".

Според Минеков, в случай че има опция да се осъществя със модерна архитектура и звучност, какъвто казус има във всички зали в България, ще е сполучлива музикална зала освен в у нас, само че може би една от най-положителните в Европа.

Министърът на курлтурата означи, че операта е институт с огромно значение, който може да бъде извънредно печеливш. И в случай че извършим това нещо в Пловдив, ще притеглим внимание на доста от тези, които употребяват така наречен " оперен туризъм "-една от най-скъпите форми на туризъм по света, сподели още Минеков.

Министърът на културата настоява, че има няколко разновидността за място за постройката, три от които дефинира като задоволително представителни .

Той добави, че ще би трябвало да се употребяват всички форми за избор на място-с публично разискване, благодарение на общината, както и да се стартира с интернационален конкурс, който да се случи при започване на следващата година.

Има възможност обектът да коства, по авансово предвиждания, не повече от 40-50 милиона лв. , сподели Минеков. Уточни, че средствата могат да бъдат както от страната, по този начин и да се взема участие с планове по разнообразни стратегии и да се търсят европейски средства.

На срещата е решено да се подпише тристранен меморандум-съглашение, след което в най-скоро време да се изготви проект с съответни стъпки за осъществяване на идеята Пловдив да има опера, добави министърът на културата.

Когато има меморандум, на следващия ден аз и той даже да не сме на тези постове, ще се съблюдават стъпките, разяснява Здравко Димитров.

Самият факт, че има такава среща във формат министър-кмет и пълномощници на фондацията, приказва, че тя е била ползотворна и желанията са съществени, добави кметът.

Той посочи, че тематика на диалозите са били ремонтът на концертната зала в постройката на някогашния партиен дом, където до момента се помещаваше операта, а в този момент се употреби като Дом на културата, и Тютюневия град.

Източник: mediapool.bg