Опелото на режисьора Иван Георгиев - Гец, който почина внезапно

...
Опелото на режисьора Иван Георгиев - Гец, който почина внезапно
Коментари Харесай

Прощаваме се с Иван Георгиев-Гец в събота

Опелото на режисьора Иван Георгиев - Гец, който умря ненадейно през нощта на 4 август, ще бъде отслужено в събота - 8 август, от 13:30 часа в столичния храм „ Св. София ”. Режисьорът, сценарист, продуцент и учител Иван Георгиев /1958-2015/ е по-големият наследник на именития български артист Георги Георгиев-Гец.

Иван Георгиев приключва постановка в НАТФИЗ през 1984 година в класа на проф. Янко Янков. Дипломира се през 1987 година с пълнометражния игрален филм “Един ден аванс”. Иван Георгиев – Гец е режисьор на игралните филми "Леден съд " и "Магьосници ". Той е режисьор и на кино лентата „ Кратка история на социалистическия реализъм”, в който с голям брой архивни кинокадри, документи и фотографии наблюдава зараждането, налагането и упадъка на феномена “соцреализъм”. Филмът му бе ориентиран най-вече към младежите, които не помнят времената на Желязната завеса и Берлинската стена, когато тоталитарната естетическа теория постановяваше така наречен “социалистически реализъм” като само верен способ на художествено творчество.

За документалния си филм "Няколко дни с учен Лихачов " "Интерфилм " /1987/ той бе почетен с влиятелна премия - плакет и диплом за принос в разпространяването на хуманните хрумвания на учен Д.С. Лихачов. Наградата се присъжда от Руския общодържавен комитет за честването на стогодишнината от рождението на Дмитрий Лихачов през 2006 година
Иван Георгиев е работил в СИФ "Бояна " като асистент-режисьор и режисьор. Реализирал е филми, телевизионни излъчвания и реклами в СИФ "Бояна ", "Интерфилм ", "БНТ ", СТФ "Екран ", както и с редица самостоятелни продуценти. От 1993 година той преподаваше в Нов Български университет в стратегиите "Кино и Телевизия ", “Визуални изкуства”, “Компютърни системи и технологии”, "Музика ". Доцент по кино и телевизионна постановка от 2000 година Ръководител бе и на кинодепартамента на Нов български университет в интервала 2001- 2007. Професор по кино и телевизионна постановка от 2008 година Иван Георгиев е създател и съучастник в продуцентска къща СИНЕМАК ООД.
Филмографията му е впечатляваща:
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР