Опелото и погребението на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий бяха

...
Опелото и погребението на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий бяха
Коментари Харесай

Изпратиха митрополит Амвросий

Опелото и погребението на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий бяха през днешния ден, оповестиха от Българската патриаршия. В катедралния храм " Св. Св. апостоли Петър и Павел " на Силистра от 9.00 часа беше отслужена заупокойната Света литургия за митрополит Амвросий. От 10.30 часа беше осъществено опелото и погребението на блаженопочившия Доростолски митрополит Амвросий, оповестяват от БПЦ. Заупокойните богослужения бяха излъчени и онлайн в формалната страница на Светия синод във Facebook.

Митрополит Амвросий умря на 18 август след тежко и дълготрайно боледуване. Доростолският митрополит Амвросий, със светското име Александър Александров Парашкевов, е роден на 9 юни 1942 година в Свищов. Средното си обучение получава в родния си град, след което приключва Висшия химико-технологичен институт в София. През 1983 година е признат за студент в Духовната академия " Св. Климент Охридски ", която приключва през 1987 година На 13 август 1983 година в Клисурския манастир " Св. Св. Кирил и Методий ", край Берковица, става духовник с името Амвросий, обещано му от Видинския митрополит Филарет. На 19 октомври 1983 година в Чипровския манастир " Св. Йоан Рилски " митрополит Филарет го ръкополага в йеродяконски чин. По решение на Светия синод на 29 юни 1989 година е въведен в архимандритско достолепие от Видинския митрополит Дометиан, а на 3 април 1994 година в Чекотинския манастир " Св. архангел Михаил " е хиротонисан в епископски ранг от Неврокопския митрополит Пимен.

По решение на Всеправославния събор, състоял се от 30 септември до 1 октомври 1998 година в София, Амвросий е признат в каноническо църковно общение за служение в епископски ранг, като му е дадена купата Браницки. От юни 1999 година до 1 юли 2004 година Амвросий е назначен за викарий на Видинския митрополит Дометиан, а от 1 юли 2004 година е викарий на Врачанския митрополит Калиник. На 17 януари 2010 година е определен, а на 24 януари канонично одобрен за Доростолски митрополит. На 30 януари 2010 година е въдворен на престола на Доростолската епархия. На свое изключително съвещание на 19 август Светият синод единомислещо дефинира, че наместник на Доростолската епархия, който канонично да управлява делата й до избора на нов Доростолски митрополит, ще е Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР