ОПЕК все пак се надява на нови договори с американците.

...
ОПЕК все пак се надява на нови договори с американците.
Коментари Харесай

САЩ готвят петролен блицкриг

ОПЕК въпреки всичко се надява на нови контракти с американците. Свиването на добива на петрола в границите на съглашението ОПЕК+ не докара до по този начин стремежи растеж на цените. Саудитска Арабия се е прицелила към 60 $ за барел не по-рано от края на 2018 година, което ще й разреши да получи 100 милиарда $ при продажбата на 5% от държавната петролна компания.

Саудитците оповестиха тези дни в Санкт Петербург, че са подготвени да поемат спомагателни задължения – да съкратят освен добива, само че и износа на „ черно злато “. Русия с някои ангажименти е подготвена и на това. Участниците в съглашението ОПЕК+ се разминаха в оценките за личната си дисциплинираност. Руският министър на енергетиката Александър Новак прави оценка равнището на осъществяване на договорката през юни на 98%, а кувейтският министър на петрола Есам ал-Марзук съобщи, че надвишава 90%. Когато става дума за 1,8 милиона барела нефт на ден, разликата от 8% може да окаже доста въздействие на пазара.

Впрочем, освен слабата дисциплинираност и неточният надзор доведоха до това, че участниците в съглашението не са удовлетворени от неговите резултати. Мерките, които картелът предприе, с цел да увеличи доста цените, се оказаха незадоволителни за пазара. Новак съобщи, че с помощта на съглашението от пазара са изтеглени за последната половин година над 350 милиона барела нефт. Ако след сключването на договорката през декември 2016 година цените на нефта решително се покачиха до 55 $ за барел, то в този момент те са на равнищата от 48 $.

По данни на „ Уолстрийт джърнъл “, представен от БГНЕС, по време на почивните дни в Санкт Петербург, преди главното съвещание, което се състоя на 24 юли, саудитският министър на петрола Халед ал Фалих е провел среща с представители на страните, които не са съкратили добива „ по верния метод “. Нигерия и Либия, които бяха освободени от договорката, мощно усилиха добива, с което значително нивелираха неговото редуциране от участниците в нея.

Саудитците дотам се нуждаят от високата цена на петрола, че те са подготвени едностранно да съкратят освен добива, само че и износа на нефт до 6,6 милиона барела на ден. Халед ал-Фалих прикани и останалите страни да последват образеца на кралството, отбелязвайки, че някои участници в алианса, както и преди изнасят големи размери петрол.

Петролът по 60 $ е нужен на кралството, за пъкъл извърши своя плат по продажбата на част от акциите на държавната петролна компания „ Сауди Арамко “. Само при такава цена на нефта за 5% от компанията Рияд ще получи по този начин нужните 100 милиарда $. Вече няма чак толкоз доста време, листването на скъпите бумаги на фондовата борса е планувано за второто или третото тримесечие на 2018 година

Високите цени на петрола са нужни на всички участници в съглашението по едни или други стопански или даже политически аргументи. Руската стопанска система по никакъв начин не може да се измъкне от стагнацията, а във Венецуела от петродоларите зависи стабилността на режима на Николас Мадуро. Възможно, че точно заради тази причина тези две страни първи поддържаха предлагането на Саудитска Арабия за удължаването на съглашението след март 2018 година, когато то изтича.

В понеделник прозвуча и още едно, съвсем историческо изявление. „ Ние в ОПЕК за пръв път протегнахме ръка към американските производители и влязохме с тях в контакт. Целта – по-добре да разберем нашите процеси, нашите бизнес модели, методологията за съставянето на прогнозите, нашите проекти за добива, бизнес-плановете, с цел да установим енергиен разговор, наподобяващ на този, който имаме с Русия “, съобщи генералният шеф на ОПЕК Мохамед Баркиндо, разкривайки проектите на ОПЕК и Съединени американски щати да обсъдят настоящата обстановка на пазара през четвъртото тримесечие на 2017 година

Резкият растеж на добива на шистов нефт в Съединени американски щати е посочен като един от главните фактори, които доведоха до също толкоз внезапното намаляване на цените на петрола през 2014 година Освен това в Съединени американски щати още по времето на президента Барак Обама съществено беше заменен метода по отношение на износа на енергоносители: през 2015 година за пръв път от 40 години беше позволено да се изнася петрол.

Според прогнозата на консултантската компания PIRA Energy Group увеличението на производството на шистов нефт ще върви с такива темпове, че ще трансформира Съединени американски щати в един от най-големите международни експортьори. PIRA предвижда, че американският експорт на недопечен нефт към 2020 година ще нарасне до 2,25 милиона барела на ден, което е четири пъти повече от износа през 2016 година

Планира се, че през тези година в американския нефтодобив ще бъдат вложени не по-малко от 25 милиарда $. Американците имат собствен интерес към високите цени на петрола: единствено при цена от към 50 $ за барел добивът на шистов нефт е доходоносен.

Дори днешните 45-48 $ за барел водят до това, че броят на плановете за рандеман в Съединени американски щати понижават. „ Съединени американски щати не разполагат с такива петролни ресурси, които биха могли да обезпечат търсенето на нефт от страна на тяхната лична стопанска система, по тази причина да се приказва, че тази страна ще се трансформира освен в един от главните, само че и в важен експортьор – нонсенс “, съобщи пред „ Независимая газета “ водещият специалист на Съюза на петролната и газовата индустрия Рустам Танкаев.

„ Шистовата гражданска война обаче остава дружно с търсенето и предлагането един от главните фактори, които образуват цената на петрола. Съкращаването на неговия рандеман значи, че Съединени американски щати ще би трябвало да усилят вноса, което се е случва сега. А експортьорите се възползват от това, увеличавайки своя пазарен дял. Естествено, това не визира Русия “, добави той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР