Опасността за страната ни от турската офанзива в Сирия е

...
Опасността за страната ни от турската офанзива в Сирия е
Коментари Харесай

Експерт: Има риск от кюрдски бежанци у нас заради Сирия

" Опасността за страната ни от турската атака в Сирия е в две посоки ", разяснява експертът по интернационална сигурност и някогашен посланик Димитър Гърдев пред БНР.
" Едното е обвързвано с потоци от бежанци, които сега са на територията на Турция. Според дипломата обаче Ердоган не би скъсал съглашението с Европейски Съюз, което му обезпечава и обилни средства за работа с тях.
Втората опасност е обвързвана с желанието за смяна на етническата карта на Северна Сирия – региони, обитаеми от епохи с кюрди. Когато там влязат тези сирийски бежанци, които са араби, и в случай че стартират там конфликти сред двата етноса, а и двете страни имат въжени формирования, оттова може да се получи един много сериозен бежански напор. В това направление виждам рискове. България би трябвало да упорства за единна позиция на Европейски Съюз и единна политика по отбрана на външните граници на Съюза ", съобщи той.
Според него дълготрайната цялостен на Ердоган не е да остава в Северна Сирия.
" Всички показаха, че пълномащабна военна експанзия на Турция, присъединение на територия, анексия или основаването на сходни на Севернокипърска турска република квазидържави, няма да бъдат позволени ". Дамаск към този момент отговори, че няма да одобри една огромна инвазия на Турция.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР