Опасност в кухнятаАко страдате от стомашно-чревни болести, не ги яжте

...
Опасност в кухнятаАко страдате от стомашно-чревни болести, не ги яжте
Коментари Харесай

Зеленчуците не винаги са наши приятели

Опасност в кухнята
Ако страдате от стомашно-чревни заболявания, не ги яжте сурови

В обелката има потребни субстанции, само че и токсини

Световната здравна организация предлага зеленчуците да съставляват половината от здравословната диета. Но наред с потребните им свойства в тях има и субстанции, които са противопоказани за някои хора.



Внимавайте със суровоядството, в случай че имате проблеми със стомаха и червата.

Патладжани

Повечето недоволства от патладжаните пораждат заради токсичното вещество соланин, което те създават по време на на растежа. Колкото по-стар е патладжанът, толкоз повече соланин има в него. Не би трябвало да се страхувате - надали ще съумеете да изядете толкоз доста патладжани, с цел да се отровите. Все отново си коства да се консултирате с доктор, в случай че имате колит, холецистит, камъни в бъбреците, обостряне на артрит, ниски равнища на желязо. Ако не сте сигурни за „ възрастта “ на патладжана, по-добре е да обелите кожата преди готвене - тя съдържа най-вече соланин.

Картофи

Картофът повдига въпроси във връзка със соланина и нишестето, които се съдържат в него. Нишестето съставлява 70-80% от всички твърди субстанции в грудките. Ако картофите се съхраняват дълго време, част от нишестето се разпада на глюкоза, фруктоза и други елементарни въглехидрати. Освен това, в случай че ги ядете всеки ден, единствено за една седмица можете да качите кг ненужно тегло. 

Консервиран зелен грах

Сам по себе си зеленият грах може да провокира газове у всеки човек, само че когато е консервиран, солта и захарта също влизат в деяние. Такава храна не е подобаваща за хора с панкреатични болести. Не го яжте и в случай че имате проблеми със стомашно-чревния тракт, подагра, холецистит, гастрит и язва. Според диетолози са задоволителни 3-4 супени лъжици консервиран грах дневно. Ако постоянно превишавате това количество, можете да получите мощно формиране на газове, инхибиране производството на ензими и затлъстяване на черния дроб.

Цвекло

Цвеклото, макар многото си позитивни свойства (подобрява храносмилането, понижава равнището на „ неприятния “ холестерол в кръвта), може да навреди на тялото. Не би трябвало да се увличате нито със сурово, нито с варено цвекло при гастрит, защото то може в допълнение да увеличи киселинността на стомаха. Освен това зеленчукът съдържа огромно количество калциев оксалат, тъй че би трябвало да се употребява с нараснало внимание от хора с камъни в бъбреците, пикочния мехур и уретерите.

Зеле

Зелето би трябвало да се заобикаля от тези, които имат нарушавания в стомашно-чревния тракт, болести на щитовидната жлеза, обостряне или инфектиране на язва. При хора с нарушена функционалност на панкреаса и ензимен недостиг прясното зеле ще провокира мощно газове, дискомфорт и болежка в червата. А в случай че имате газове, отичане, болки, ясно е, че е не трябва да ядете кисело зеле.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР