Опасно свлачище насред сливенското село Сотиря бе укрепено от общината

...
Опасно свлачище насред сливенското село Сотиря бе укрепено от общината
Коментари Харесай

Укротиха със 17-метрови елементи в земята опасно свлачище, навлязло в двора на училище с 400 деца

Опасно свлачище посред сливенското село Сотиря бе укрепено от общината с финансиране в размер на 1,3 млн.лева от Министерството на региолното развиване и благоустройството. Укрепен е най-уязвимият сектор от свлачището, който засегна част от двора на главното учебно заведение с 400 възпитаници и детската градина в селото, оповестиха от локалната администрация.  „ От години свлачището застрашаваше живота и здравето на учениците и всички работещи в учебното заведение, имаше риск и за учебно имущество. Затова в началото извършихме изследване, което предхождаше проектирането, геоложките работи и осъществяването на плана “, разяснява кметът Стефан Радев. Укрепването подсигурява сигурността на учебното заведение и взема решение проблемите за доста години напред.
Първите сигнали за свлачището заваляха преди близо десетилетие след незапомнени до тогава поройни дъждове. Раздвижилите се земни маси надигнаха и унищожиха част от настилката до оградата отвътре на учебния двор. Бяха наранени още три съществени улици, региона на кметството, 20-ина къщи. Увредена бе инфраструктура на общината, „ В и К “, електрозахранването и на един мобилен оператор. Това наложи още през 2015 година да бъде оповестено бедствено състояние за част от територията на Сотиря поради заплахата от разгръщане на дейните земни процеси.
Свлачището е овладяно със комплициран за осъществяване план, при който се е работило на огромна дълбочина. В земята са построени 17 – 19 – метрови укрепителни детайли от бетон. Районът е отводен и засушен. Направени са всички нужни уреди. Въведена е контролно-измервателна система с съвременен програмен продукт, която разрешава 3D наблюдаване онлайн. Тя регистрира всяка минимална смяна в земните пластове до парченце от милиметъра. Целият терен на свлачището е под непрекъснато наблюдаване. Строежът може да понесе натоварванията, според настоящото законодателство, и към този момент разполага с акт 16 и механически паспорт. „ Свлачището е укротено, обезпечена е сигурността за учебното заведение и детската градина “, посочи инж. Снежана Кънева, шеф на общинския отдел  „ Сигурност и ръководство при рецесии “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР