Опасните горещини, които обхванаха Европа през последната седмица, продължават и

...
Опасните горещини, които обхванаха Европа през последната седмица, продължават и
Коментари Харесай

Жеги в Европа: Гърция продължава да гори, опасно време и у нас

Опасните горещини, които обгърнаха Европа през последната седмица, не престават и този уикенд. В Гърция метеоролозите предизвестяват, че температурите могат да доближат рекордни градуси - близо 45°C.

Хората в страната са посъветвани да си останат у дома, а туристически обекти като Акрополът в столицата Атина, ще бъдат затворени през най-горещите елементи на идващите два дни. Прогнозите на специалистите са, че това може да се трансформира в най-горещия юлски уикенд в Гърция от 50 години насам.

Междувременно в страната бушуват десетки горски пожари. Служителите на службите за изключителни обстановки предизвестяват за доста висок риск от нови пожари в цялата страна. Европейските сътрудници обезпечават помощ на страната, като над 200 пожарникари от България, Румъния, Словакия и Полша ще се включат в гасенето на пожари. Съседна Турция също изпраща няколко самолета за помощ.

Опасно горещата вълна идва в един от най-натоварените интервали за туристическата промишленост в Гърция и се чака да продължи най-малко до вторник, когато се чака ново повишаване на температурите. В цяла Гърция редица хора към този момент изгубиха домовете си поради горски пожари, а към този момент има и цели изпепелени села.

Гърция не е единствената страна, която се бори с рисковото време. Опасни жеги има в Испания и Италия, както и в някои елементи на Съединени американски щати. В България синоптиците са издали предизвестие за времето през уикенда, като в събота в цялата страна има кодове за жеги над 35 градуса. В няколко области - най-вече в Южна България - е публикуван оранжев код за рискови жеги.

Горещата вълна е директно обвързвана с климатичните промени, които усилват риска от горещо и изсъхнало време, а то ускорява горските пожари. Светът към този момент се е затоплил с към 1,1 °C от началото на индустриалната епоха и температурите ще продължат да се повишават, защото казусът е обвързван с огромното количество въглеродни излъчвания, които хората и фирмите емитират.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР