Опасна мечка се е появила в Родопите. Зрители изпратиха на

...
Опасна мечка се е появила в Родопите. Зрители изпратиха на
Коментари Харесай

Опасна мечка напада добитък в село в Родопите

Опасна мечка се е появила в Родопите. Зрители изпратиха на bTV сигнал за нападенията на горския див звяр. Местните хора от село Арда се оплакват, че мечката атакува добитъка им.

Мечката е видяна в региона още в средата на лятото на централни и оживени места. Последното навлизане на хищникът е била в четвъртък.

„ Нещата към този миг можеше да бъдат доста по-трагични. Към 6:00. чух думкане на входната врата, никой от къщата не беше излезнал. След като излезнахме от къщата, видяхме, че вратата на обора е отворена и са разхвърляни нещата в двора, оградата е огъната, има повалени растения в двора “, споделя притежателят на къщата Хари Тютюнаров.

За да влезе в обора, мечката изкъртила прозореца. След това повлякла животните там през двора.

„ Видях, че две от овцете липсват. Другите животни бяха доста уплашени, само че се бяха качили по стените от боязън “, споделя Хари.

По-късно той разкрил елементи от двете овце в двора в непосредствена непосредственост до къщата. След случая Хари е сложил електрическа ограда, само че съгласно него „ това е краткотрайно решение, тъй като при възможна среща с мечката отвън къщата нямаш никакви шансове “.

„ По същото време предходната заран децата ми излязоха за учебно заведение “, споделя мъжът.

„ Основната причина мечките да слизат в селищата през есента е гладът. Това е интервал, през който мечката би трябвало да натрупа мазнини за зимния си сън. Тази година няма доста естествена храна в гората. Жълъд няма, плодовете са сухи, по тази причина и зачестиха случаите “, споделя биологът Владимир Тодоров от ИБЕИ – Бан.

„ В съответния случай става дума за много стара мечка. Имахме обстановка с нея, хванахме я, преместихме я. тя беше първата преместена мечка в България. Естествено, тя съумя да се върне и започнаха проблемите “, описа Тодоров.

Мястото за преместването е било предложено от чиновници на горското стопанство. То е било на над 20 километра от селото. По думите на Тодоров тя се е върнала, тъй като познава региона, живяла е в него 4 години и хората не са я прогонили, усеща се предпазена от други мечки и хищници, а има и храна.

Мечката е с нашийник с геолокатор и последното ѝ местоположение е наоколо до джамията на селото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР