Опашка от желаещи да се срещнат с режисьора Вим Вендерс.

...
Опашка от желаещи да се срещнат с режисьора Вим Вендерс.
Коментари Харесай

Вим Вендерс се срещна със своите почитатели в България

Опашка от искащи да се срещнат с режисьора Вим Вендерс. Залата в Дома на киното се оказа дребна за всички, които желаеха да чуят лекцията на кинолегендата. Вим Вендерс се срещна на няколко пъти със своите фенове, описа за цифровото възобновяване на кино лентата „ Криле на желанието " и даде обещание подписи при представянето на най-новата си продукция " Потапяне ", сега в зала 1 на НДК.

Изкуството да показваш паралелни светове и да превръщаш облиците в метафори. Или когато постройките приказват на публиката, любовта ни води на непредвидени места, а ангелите по едно и също време набюдават отвисоко и усещат като хората. Десет години след първото си посещение в България Вим Вендерс е още веднъж у нас. Този път режисьорът, който има вяра, че филмите принадлежат на хората, които ги гледат, показа персонално рестроспективата, отдадена на него. Разказа и за основаването и възобновяване на емблематичния " Криле на желанието ".
Вим Вендерс, режисьор: Направих черно-бял филм за Берлин, без сюжет. Исках да показва града по метод, по който никой не го е виждал. За мен той беше остров, обкръжен от стена и по някакъв метод изглеждаше отегчителен.За да предам облика на персонажите след Студената война, ми трябваха герои, които могат да се движат доста и на всички места. Много от стиховете, които четях тогава, бяха обитаеми с ангели. Честно да ви кажа, не имах вяра в ангели Мислих си, че са по-добри от нас или като децата, които сме били, само че към момента носим в себе си. После си споделих, че мога да се оправя с тях. Представях си, че те в своето безвремие не познават цветовете, усета, сетивността. Така взех решение да направя черно-бял филм. Но в това време си споделях, че когато ангелът се трансформира в човек, ще разбере какво е сетивността.
Сред любопитните неща към снимането на кино лентата е филтърът, който употребява операторът. Оказва се, че това е чорапогащникът на баба му.
Вим Вендерс, режисьор: Той имаше изключително разбиране за светлината и смяташе, че когато снимаш черно-бяло, най-важни са оттенъците и нюансите. През този чорапогащник всички отражения се превръщаха в дребни звездички, а лицата получаваха ореол.
София филм фест е вторият конгрес, където ще бъде показана цифровата версия на " Криле на желанието ", който през 1987 година носи " Златна палма " на Вим Вендерс.

Следващата прожекция е на 23 март.
 Вим Вендерс още веднъж в България Вим Вендерс още веднъж в България
Емблематичният режисьор дойде у нас по покана на София филм фест. В рамките на форума Вендерс ще показа най-новия си филм "Потапяне " и ще изнес...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР