Опасенията за хроничния недостиг на храна в Северна Корея нарастват,

...
Опасенията за хроничния недостиг на храна в Северна Корея нарастват,
Коментари Харесай

Диктаторът е по-силен от глада: Изправено ли е населението на Северна Корея пред гладна смърт?

Опасенията за хроничния дефицит на храна в Северна Корея нарастват, като тази седмица голям брой източници показаха, че е допустимо да има смъртни случаи в резултат на апетит, оповестяват от Си Ен Ен,

Някои специалисти настояват, че страната е достигнала най-тежката си точка, откогато през 90-те години на предишния век гладът, прочут като " Трудния марш ", провокира всеобщ апетит и умъртви стотици хиляди хора, или почти 3-5% от тогавашното 20-милионно население.

Според Лукас Ренгифо-Келер, анализатор в Института за интернационална стопанска система " Питърсън ", комерсиалните данни, сателитните фотоси и оценките на Организация на обединените нации и южнокорейските управляващи сочат, че предлагането на храни към този момент е " спаднало под количеството, належащо за облекчаване на минималните човешки потребности ".

Дори в случай че храната се разпределя отмерено - нещо съвсем немислимо в Северна Корея, където елитът и военните имат приоритет - съгласно Ренгифо-Келер " ще има смъртни случаи, свързани с глада ".

Южнокорейски публични лица са съгласни с тази оценка, като Сеул неотдавна разгласи, че счита, че в някои региони на страната се следят смъртни случаи от апетит. Макар че представянето на солидни доказателства в поддръжка на тези изказвания е затруднено от изолацията на страната, малко специалисти се съмняват в нейната оценка.

Според Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации даже преди пандемията от Ковида съвсем половината от популацията на Северна Корея е било недохранено.

Три години на затворени граници и изолираност могат единствено да влошат ситуацията.

В знак на това какъв брой обезверено е станало ситуацията, севернокорейският водач Ким Чен Ун организира четиридневна среща на Работническата партия тази седмица, с цел да разиска реорганизацията на селскостопанския бранш на страната, като прикани за " фундаментална промяна " в земеделието, държавните стопански проекти и нуждата от усилване на държавния надзор върху земеделието.

Според разнообразни специалисти обаче Пхенян може да упреква единствено себе си за проблемите. По време на пандемията Пхенян ускори изолационистките си трендове, като издигна втори пласт ограда по 300 км от границата си с Китай и сви дребното трансгранична търговия, до която имаше достъп.

През миналата година той изразходва скъпи запаси за провеждането на рекорден брой ракетни тествания.

" Имаше заповеди за пукотевица на границата, които бяха въведени през август 2020 година... обсада на пътуванията и търговията, която включваше и доста лимитираната публична търговия ", сподели Лина Юн, старши откривател в Human Rights Watch.

През 2022 година Китай публично е изнесъл за Северна Корея близо 56 млн. кг пшенично или маслиново брашно и 53 280 кг зърнени култури под формата на зърно/люспи, съгласно данни на китайските митници.

Но рестрикциите на Пхенян са задушили неофициалната търговия, която, както показва Юн, е " една от главните избавителни линии на пазарите вътре в Северна Корея, където елементарните севернокорейци купуват артикули ".

След затварянето на границите съвсем не съществуват случаи на контрабанда на китайски артикули в страната посредством подкупи на граничари.

Различни специалисти настояват, че главният проблем е дългогодишно неприятно икономическо ръководство и че напъните на Ким да ускори още повече държавния надзор единствено ще влошат нещата.

" Границите на Северна Корея би трябвало да се отворят и да се възобнови търговията, с цел да се усъвършенства селското стопанство и да се обезпечи прехраната на хората. Но сега те дават приоритет на изолацията и репресиите ", споделя Юн.

Но както показва Ренгифо-Келер, не е в полза на Ким да разреши неофициалната търговия от предишното да се възроди в тази династично ръководена страна. " Режимът не желае процъфтяваща предприемаческа класа, която може да заплаши властта му ".

След това са ракетните проби, с които Ким продължава да е захласнат, и непрекъснатите му отводи на оферти за помощ от съседката му.

Миналата седмица външният министър на Южна Корея Пак Джин съобщи в изявление за Си Ен Ен, че " единственият метод Северна Корея да се измъкне от тази неволя е да се върне на масата за договаряния, да одобри нашето филантропично предложение и да направи по-добър избор за бъдещето ".

Сеулската организация за развиване на селските региони счита, че производството на аграрни култури в Северна Корея през предходната година е било с 4% по-ниско от миналата, защото е потърпевшо от наводнения и неподходящи климатични условия.

Ренгифо-Келер се притеснява, че кулминационната точка на тези последствия, съчетана с " неправилния метод на режима към икономическата политика ", може да има пагубно влияние върху така и така страдащото население.

" Това е хронично недохранено население в продължение на десетилетия. Всички сигнали сочат към утежняване на обстановката, тъй че сигурно няма да е належащо доста, с цел да се тласне страната към апетит. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР