Опасенията от продължаване на политическата нестабилност в балканската страна с

...
Опасенията от продължаване на политическата нестабилност в балканската страна с
Коментари Харесай

Медиите в чужбина: Опасенията за политическа нестабилност в България се запазват

Опасенията от продължение на политическата неустойчивост в балканската страна с 6,5 милиона поданици се резервират и след петите следващи избори. Скъпо струващата политическа рецесия е без казус от края на комунизма през 1990 година След рухването на Бойко Борисов след десетилетие на власт, другите партии не съумяват да изградят трайна коалиция. Тази невъзможност се ускорява от спора в Украйна в общество, което е исторически и културно близо до Москва и е разкъсвано от въпроса каква помощ да окаже на Киев.

Младата проруска ултранационалистическа формация " Възраждане " се възползва от този геополитически подтекст, с цел да продължи възхода си: тя печели 13-14% от гласовете спрямо 10% на предходните избори. " Възраждане " отхвърля всички доставки на оръжие за Киев и намерено пази идеологията на Кремъл, това вършат и социалистите от Българска социалистическа партия - наследници на някогашната комунистическа партия, управлявала в миналото страната, които събират към 9-10%, отбелязва френското издание.

На проруските сили в българската политика посвещава публикацията си и в. " Файненшъл таймс ", който разказва партия " Възраждане " като " проруска партия, която води акция против присъединението на България към еврото ". На парламентарните избори тя " се пробва да раздруса " политическото статукво, като отразява " възходящото отчаяние на гласоподавателите от корупционните кавги и политическите пререкания в София ". " Възраждане " откри отклик измежду българските гласоподаватели, откакто зае крайнодясна позиция, постоянно ретранслираше пропагандата на Кремъл и поставяше под въпрос поддръжката на държавното управление за Украйна в отбраната ѝ против съветската експанзия ", прибавя изданието.

Твърденията на съветската агитация, като да вземем за пример това, че оказването на помощ на Украйна е наклонена повърхност, която води страната към открит спор с Москва, са на всички места в акцията на " Възраждане ", написа изданието.

Партията е ръководена от Костадин Костадинов, харизматичен представител на научните среди, чийто " известен прякор е Копейкин - име, което препраща към съветската дребна монета ".

Мнозина считат, че тези избори са от решаващо значение за ГЕРБ, чийто водач Бойко Борисов беше министър-председател от 2009 до 2021 година, до момента в който не избухнаха общонационални митинги поради ролята на държавното управление му в ширещата се корупция в страната, отбелязва изданието " Политико ".

Партия " Продължаваме промяната ", водена от приключилите Харвард Кирил Петков и Асен Василев, и " Демократична България ", водена от Христо Иванов, водят акция с обещанието да трансфорат България в " европейска страна ", като покачат стандарта на опазването на здравето и образованието и създадат правосъдната система и прокуратурата самостоятелни. Те са любимци измежду по-младите гласоподаватели, показва изданието.

Ако обаче страната още веднъж не успее да излъчи работещо държавно управление, това може да подкопае очакванията ѝ за присъединение към еврозоната и за дейно потребление на европейската помощ за възобновяване от пандемията от COVID-19.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР