Опасения, че токът за битовите потребители ще поскъпне драстично от

...
Опасения, че токът за битовите потребители ще поскъпне драстично от
Коментари Харесай

С новите средства в енергийния фонд рязко намалява опасността от ръст на цената на тока

Опасения, че токът за битовите консуматори ще нарастне фрапантно от 1 юли поради прекосяването им на свободния пазар, провокира разногласия и в Народното събрание през последните дни. С решение от през днешния ден на Министерския съвет по бюджета на Министерството на енергетиката ще бъдат преведени 1,6 милиарда лв. спомагателни средства. Над 700 млн. лева от тази сума държавната компания ще внесе във Фонда „ Сигурност на електроенергийната система “, с цел да се покрие дефицитът, зародил поради понижените доходи от парниковите квоти и от продажбите на електроцентрали.

 

Според енергийния специалист и някогашен зам.-министър на енергетиката Еленко Божков това решение на държавното управление е юридическо безсрамие, само че въпреки всичко ще успее да задържи цените на електрическата енергия за крайните консуматори, с оглед идната либерализация на пазара.
Това, което направи през днешния ден Министерският съвет, с което се пробва по някакъв метод да върне парите във фонда е едно юридическо правно безсрамие, тъй като се нарушават всички правила на Европейския съюз за държавна помощ. Правят се неща, които не могат да бъдат правени.
Еленко Божков, енергиен специалист

„ Все отново, с тези пари, взети по един погрешен, дори може да го нарека противозаконен метод, ще могат евентуално да се удържат цените, тъй че да не се случи това нарастване по отношение на сегашните с минимум 20% “, разяснява енергийният специалист в студиото на Euronews Primetime.

„ Тук би трябвало да се означи, че във фонда дефицитът е много по-голям от този, който е необходим с цел да могат да се компенсират цените за битовите консуматори . Не съм сигурен, че парите, които ще постъпят в този момент във фонда, ще стигнат за това “, предизвести Божков.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР