ОП „Градини и паркове” не виждала основания да прекрати обществената

...
ОП „Градини и паркове” не виждала основания да прекрати обществената
Коментари Харесай

„Градини и паркове” смятат да подпишат скандалния договор с миска за скъпа техника! Всичко било изрядно

ОП „ Градини и паркове” не виждала учредения да приключи публичната поръчка за близо 1 млн. лв. за доставка на техника и транспортни средства втора употреба. TrafficNews пусна материал, в който съпостави цените на техниката, препоръчана от двете софийски компании и тези на свободния пазар.

Видимо във всички позиции, които можеше да се направи съпоставения, единствените останали предложения най-после са доста по-висока от цените на предлаганите продуктите и то на единична цена.

След въпрос към кмета Здравко Димитров по отношение на поръчката той бе съобщи, че ще приказва с Оперативна програма „ Градини и паркове” да прекратят публичната поръчка, в случай че цените са повишени. След извършената среща с общинското предприятия, от него са декларирали на кмета, че поръчката е изрядна, а цените изобщо не са повишени.

„ Има си комисия, която е оценявала офертите и те си носят отговорността за действията”, сподели Здравко Димитров.

Видно от профила на купувача решението за отстраняването на компанията дала по-ниска цена за техниката, както и избора на реализатори по двете позиции е от 20 октомври. Месец по-късно – към момента договорите с компаниите не са подписани, няма тъжби и в Комисия за защита на конкуренцията, а поръчката е дейна.

Възложител на поръчката е шефът на Оперативна програма „ Градини и паркове” Веселин Козарев, а ръководител на комисията е някогашният кмет на „ Източен” и зам.-шеф на общинското дружество Николай Чунчуков. Той е дал оптималните 100 точки на двете определени компании.

В Закона за публичните поръчки е записано, че при неналичието на конкурентост при възлагането, както и невъзможността действително да бъде прибавен критерият за оценка „ оптимално съответствие качество/цена “, са учредения социална поръчка да бъде прекъсната.

В случая, когато приказваме за техника и още повече транспортни средства втора употреба, то няма по какъв начин да се направи действителна параленост за пазарните цени сред офертите. Въпреки това от комисията са дали оптималния брой точки на двете компании, дали офертите за техниката.

Предвид огромния публичен интерес и обществен запас, който се разпорежда с тази социална поръчка, TrafficNews ще пусне сигнал до контролните органи. Причината е, че най-малко от обществената информация, която се дава от профила на купувача на предприятието, наподобява,че тази договорка е неизгодна за Община Пловдив и е допустимо да има намесени и външни ползи.

Поради този факт, в случай че договорът с двете компании стане факт, то ние ще се обърнем към Прокуратурата, както и Агенцията за държавен и финансов надзор, с цел да създадат инспекция на поръчката, офертите, както и дали всичко към тях е изрядно, както настояват от „ Градини и паркове”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР